Open cliffside kitchen is well connected

This kitchen's design references the beach it overlooks. When a glass wall is peeled back, the open plan space feels even more connected to its surroundings.

A galley kitchen is positioned at one end apartment, architecture, condominium, countertop, estate, home, house, interior design, penthouse apartment, property, real estate, window, gray
A galley kitchen is positioned at one end of the open-plan living space.

Designed by: Darren Jessop of Jessop Architects

This home is perched on a cliff, and there's a strong sense of being at one with the ocean. It functions as a holiday studio on the lower level of the site the owners will eventually live in a new house above.

A galley kitchen is positioned at one end of the open-plan living space.


Making the island black was a way to architecture, home, house, interior design, living room, penthouse apartment, property, real estate, window, gray
Making the island black was a way to keep it independent of the kitchen

To add visual interest and texture to the main living area, there are several feature walls and cabinets in Bestwood woodgrain veneer. These are contrasted with white painted walls and kitchen cabinets. Further contrast is provided by a black island.

"Making the island black was a way to keep it independent of the kitchen," says architect Darren Jessop. "It is more like a stand-alone element that is part of the living room." 

A glass wall peels right back to open apartment, condominium, estate, home, house, interior design, penthouse apartment, property, real estate, window, gray
A glass wall peels right back to open up the living area to the view

The position of the island, as with the dining table, affords a spectacular view straight down the beach. The view is reflected in a sea-blue glass splashback in the kitchen. A glass wall peels right back to open up the living area to the view. The glass sliding doors can move to the left and right.

The position of the island, as with the apartment, architecture, house, interior design, living room, penthouse apartment, property, real estate, window, gray
The position of the island, as with the dining table, affords a spectacular view straight down the beach

To reinforce the beach connection, the benchtops are in stone, with the perimeter surfaces reminiscent of sand. 

The architect says many of the pantry items are stored in the bank of cabinets that line the passageway leading to the bedrooms. Laundry facilities are also positioned along this wall. 

See more of this home.

Dec 20, 2018
We know the specialists