New panelled kitchen matches its traditional Queenslander home

Pale and traditional, with just the right amount of detailing, this Hamptons style kitchen connects to disparate spaces as well as city outlooks

Story by: Charles Moxham Photography by: Darren Kerr
The traditional, detail-rich charms of a Queenslander home room, floor, fining furniture, interior design, light fixture, lighting, table, white, kithen,  Hamptons, Baahouse + Baahouse Architecture
The traditional, detail-rich charms of a Queenslander home are complemented with this Hamptons style kitchen by architects Baahouse + Baastudio Architecture.

Nothing exists in a vacuum and this applies in particular when pursuing design harmony. A wealth of detail in one area, for example, can fast turn into excess when continued into another.

The brief to architect Claus Ejlersten for this kitchen was for it to connect with both the wider interiors and to the adjacent indoor-outdoor room and pool – as well as incorporating views to the city. The owners also wanted the kitchen  to have a relaxed Hamptons style, sympathetic to the large Queenslander home.


​​​​​​​Given the level of detailing used in the architecture, bar stool, cabinetry, countertop, cupboard, timber flooring, furniture, hardwood, interior design, kitchen, light fixture, lighting, stool, white, wood flooring, Baahouse + Baahouse Architecture, Ceasarstone
​​​​​​​Given the level of detailing used in the wider home, the Hamptons aesthetic was introduced in a simpler, more modern interpretation in this kitchen.

With plenty of detailing seen in the home, Ejlersten designed the new kitchen in a more pared-back, modern version of Hamptons style, with shaker-style drawers and stone benches.

“To achieve the relaxed outdoor connection required, we opened the kitchen to the alfresco room and pool beyond with large sliding doors – so the spaces flow together,” says Ejlersten.

​​​​​​​High, ornate ceilings and beadboard wall finishes in architecture, cabinetry, countertop, benchtop, timber floor, flooring, hardwood, interior design, kitchen, light fixture, lighting, refrigerator, wood, wood flooring, cabinetry, Baahouse + Baahouse Architecture
​​​​​​​High, ornate ceilings and beadboard wall finishes in the adjoining interior spaces are continued into this kitchen, creating a strong connection despite the drop in floor level in the kitchen area.

However, connecting the kitchen with the wider interiors presented more of a challenge. Located on the first floor, the kitchen area had a lower floor in relation to the rest of this level. While this made it easier to link to the outdoors, it was also trickier to make the kitchen feel part of the dining and lounge area.

To achieve the latter, Ejlersten extended the high coffered ceilings into the kitchen along with the beadboard finish on the walls.

While the kitchen is oriented to face the outdoor zone and dining/living space, the architect also created a bay window on the other side of the workspace to take in views towards the city. The prep sink is located in this area.

“As the kitchen was a large, open space we had limited room for a pantry. Instead, we introduced a scullery behind the main cooking wall. This includes a dishwasher, microwave tower, extended bench space and plenty of storage.”

May 09, 2019

Credit list

Architect
Claus Ejlersten, Baahouse + Baastudio Architecture
Cabinetry
2-pac finish
Kitchen splashback
Textured Tile
Oven and steam oven
Miele
Rangehood
Miele, undermount
Lighting
Project 20
Cabinetry manufacturer
Burgess Kitchens and Cabinet Makers
Benchtops and scullery splashback
Caesarstone Organic White
Kitchen sink
Lago, by AbeyTaps: Franke, from Harvey No
Cooktop
Miele, gas
Floors
Wood, from Queensland Timber Flooring
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Winner
We know the specialists