Facebook

Tweet

Help

This dynamic new home offers a bold face among its eclectic neighbours. The design reflects strong, simple forms with great connections and spatial planning. The result is a flowing interior and a seamless progression to the rear garden and attractive pool

Designed by Debra Brown, Debra Brown Architect 

The project

Nestled in this beautiful tree lined street amongst an eclectic group of houses representing almost every decade of the last century, sits this contemporary home, exemplifying a new decade of residential architecture. 

The challenge was to maximise the ground level indoor and outdoor living spaces, while dealing with a three metre slope down to a northern laneway. 

We wanted to maintain a strong visual connection to the street with its mature treescape, while providing a sense of intrigue and privacy for the living spaces beyond.

As an integral part of the planning strategy, the house has been organised into distinct zones. From the spacious entry that connects the two levels at the front of the house, you enter the ground floor family living areas – kitchen, dining, living - all opening out to the covered outdoor dining area, lawn and pool.

Fresh face 

This home creates impact right from the street. The upstairs is dedicated to the master suite/adult zone which is outlined by a splayed ‘box’ with a smooth but patinated polished plaster finish. The smooth finish contrasts more rugged textural elements inside the home.


Making an entrance 

The solid timber front door of this home opens to a riserless staircase, also in wood, leading down to the living spaces and up to the master suite. The riserless treads allow views right through the home from one end of the house to the other.

Down to earth inclusion 

This striking home's materials palette includes a single blade wall of stabilised rammed earth that rises over two levels at the front of the house and forms a warm textural element for the entry, living and bedroom spaces.

Well grounded 

Grey tile floors run through this well connected home, including continuing through to the outdoor spaces. The grey tiles and grey walls are contrasted by the dark finish to the discreet areas of iron ash timber.

Merged environment 

Part of this design imperative was to utilise the entire property so the house runs from front to back with the outdoor living area enclosed by the home itself. Plus, wall-size sliders seamlessly open outdoors to indoors, making the home seem even more spacious.

All in the family 

This home includes thoughtful connections throughout, not least in the kitchen dining area where the dining chairs are in the same wood finish as the kitchen cabinetry behind them.

Soft and touching 

The master bedroom in this home combines the rough with the flowing. The rammed earth wall seen downstairs continues upstairs as the rear wall of the bedroom while diaphanous curtains alongside help soften the look as well as providing privacy and coolness.

Dark and dramatic 

In a house that stretches from front fence to back, the rear section houses children's' bedrooms and a family room looks back at the pool and the major part of the home. The dark stained wood cladding on the accompanying rear terrace downplays the presence of the sliding doors in this children's zone.

Stay cool, you're surrounded

The house wraps completely around the outdoor living area which includes a beautiful blue mosaic finished spa and pool.

Credit list

Kitchen designer
Debra Brown Architect
Interior designer
Jane Ledger Interiors
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Builder
GMH Construction West
Kitchen manufacturer
Regal Cabinets
Landscape design
Concept Origin

Designed by: Debra Brown Architect

Story by: Trendsideas

Photography by: Chantel Concei Photography

21 Feb, 2021

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Similar Stories