Leading by example

So what is best practice when it comes to your new office environment? Well, when prominent Dutch investment manager/developer Amvest seeks to make its own offices a great example of forward-thinking design, it makes sense to take notice

Photography by: Studio de Nooyer

Exterior design by  Rietveld Architects

Interior design by Firm Architects

From Firm Architects:

The design concept for this project revolves around the identity of Amvest: an innovative project developer in the Netherlands. The company's goal for its new office was to become a best practice of its own development qualities – showcasing the epitome of how a good office, embedded in a good environment, has to relate to its users. To reinforce that image, Amvest started pioneering in its own backyard, a former industrial zone turned into a residential area.

In this time where work and private life are increasingly intertwined, an office is more than a place of desks and chairs. 

More than ever, the influence of the working environment begins to emerge. We are aware that a well-designed environment leads to higher productivity, lower absenteeism and, more importantly, a higher degree of connection with the identity of a company. 


The elevator trough which visitors enter the building architecture, balcony, building, daylighting, door, facade, flowerpot, glass, home, house, houseplant, interior design, plant, property, real estate, room, window, white
The elevator trough which visitors enter the building of the Dutch developers firm.  This doubles as a meeting room and relaxing viewing platform due to its slow pace which also makes sure it is not often used for internal transport by employees.

These insights stood at the basis of the interior design; an environment that exudes both the identity of Amvest and at the same time embodies the best possible working environment.

This project is anything but standard; everything is specifically designed and tailor-made. This applies both to the beautifully designed exterior by Rietveld Architects and to the well-crafted interior by Firm Architects. 

The routing through the building is one of the main design features. This is mostly apparent in the positioning of the central staircase and the unique 20m² elevator complete with furniture, plants and art. 

It is designed as a comfortable living room with a great view. Programmed extremely slow (1,5 km/h) it stimulates stair usage and can therefore function as a meeting room as well. The goal was to create an healthy environment that feels better than your home. In the end; better office spaces equals happier people.

Going somewhere? An Escher-eske view on the central architecture, building, ceiling, daylighting, design, floor, flooring, glass, headquarters, interior design, loft, material property, metal, office, real estate, room, space, stairs, white, gray
Going somewhere? An Escher-eske view on the central staircase of the Amsterdam office of Dutch investment manager/developer Amvest linking all floors together. The placement in the building promotes stair usage.

What’s unique about it

Keywords for the design are sustainability, flexibility and innovation. These form the basis for everything from floor to ceiling. For example, the sustainably produced carpet looks like a fabric version of a concrete floor, referring to the old concrete factory that stood on site. 

The informal areas have recycled oak herringbone flooring uniquely developed for Amvest. It has a magnetic layer, ruling out the glue and therefore enabling reuse in the future. The specially developed ceiling panels serve as cooling and heating and provide acoustic enhancement. 

A healthy environment is also stimulated through the use of many plants, and a roof garden with WiFi access and different areas to boost working outdoors.

Example of one of the central informal areas, architecture, building, ceiling, door, floor, flooring, furniture, glass, house, interior design, lobby, material property, office, real estate, room, table, tile, wall, white, gray
Example of one of the central informal areas, marked by recycled wood flooring. From the brass digitally opened lockers to the movable acoustic wardrobes and the coffee bar, everything was made to measure for Amvest.

The plan is open, light and encourages interaction. The custom-made workplaces are height adjustable and all situated on the same floor to stimulate interaction. They are also set up along the double-height windows to allow an optimum of natural daylight, ensuring a minimum of additional lighting needed. 

In the less lit and therefore more intimate middle areas, there are different uses to accommodate the various activities of work. 

The flexbenches on the 5th floor in the architecture, building, ceiling, daylighting, design, floor, flooring, furniture, glass, headquarters, home, house, interior design, lobby, loft, office, property, room, white
The flexbenches on the 5th floor in the Skyroom. With the push of a button these descend from the ceiling to form extra seating space and tables. The skyroom is surrounded by the boardroom and the flexible roof gardens.

On the top floor, special benches and tables are integrated into the ceiling and offer instant seating capacity on the push of a button. 

This flexibility is also found in the upholstered mobile wardrobes, serving as acoustic screens. This high level of customisation is leading in the design and is used as a decisive, stimulating and moving part of the interior.

Nov 01, 2019

Credit list

Project
Amvest offices, Amsterdam
Interior architect
Firm Architects
Exterior architect
Rietveld Architects
We know the specialists