Kitchen renovation opens up surrounding spaces for better flow and functionality

As well as wanting their new kitchen to be open-plan and light-filled, the homeowners needed enough space for more than one family member to use it at a time

Story by: Charles Moxham
Walls and a flat low ceiling were removed, architecture, ceiling, daylighting, home, house, interior design, interior designer, living room, real estate, window, gray, white
Walls and a flat low ceiling were removed, and a higher raked ceiling introduced in its place on this kitchen renovation by Bijl Architecture. The large bulkhead conceals lighting, services and a rangehood.

What are the stand-out heroes of the design? It's a question that architects and interior designers ask themselves on every project. On this kitchen design, part of a comprehensive whole-house makeover by architect Melonie Bayl-Smith, the heroes were the abstracts of space and light.

"Prior to this renovation, the interiors had a compartmentalised feel, says Bayl-Smith. "The original heavy, wooden kitchen had been situated at the end of a dead-end U-shaped space."

"This had meant there wasn't room for more than one person to be using it at a time."

Together with wanting an open-plan, light-filled new kitchen, the owners needed sufficient usable space to accommodate more than one family member. They also wanted it to be discreet within the wider area and Bayl-Smith took several approaches to achieve this.


Tall order this new kitchen, part of a architecture, ceiling, daylighting, estate, house, interior design, interior designer, living room, property, real estate, window, gray, white
Tall order this new kitchen, part of a whole-house makeover by Bijl Architecture, benefits from a dramatic change to the surroundings.

"We decided to hide the kitchen in plain sight. But first we took out walls and opened up the spaces while being mindful to create an overall sense of scale that would be in keeping with the new look.

To this end, we removed the old ceiling and replaced it with a raked version to follow the roofline opening up rooms while retaining low ceilings can create a flat look.

A two-sided clerestory window was also added over the kitchen area."

Having a large bulkhead containing the air conditioning, services, rangehood and lighting allowed the cabinetry and cooking area to integrate with the building.

In this whole-house renovation by architect Melonie Bayl-Smith, ceiling, daylighting, home, house, interior design, living room, property, real estate, window, white
In this whole-house renovation by architect Melonie Bayl-Smith, walls were removed to make the living, dining and kitchen area a combined space.

Using components in the Aleve kitchen model by Stosa Cucina, the architect's integrating strategy also included placing pantry cupboards in a nearby stairwell, thereby keeping food storage close by but out of sight.

The light-toned benchtops and glass-fronted doors and drawer fronts reflect light across the space, while the darker cabinetry anchors the island bench in the larger dining and living area.

Large-format tiles on the splashback respond to the proportions of the now open-plan volume.

Oct 26, 2017

Credit list

Architect
Melonie Bayl-Smith, Bijl Architecture
Cabinetry
Aleve glass doors in Bianco Opaco and Grigio Piombo, satin finish; pantry glass doors in Azurro Opaco, satin finish; internal carcass and shelving in Champagne melamine
Benchtops
Caesarstone
Lighting
Nimbus, Brightgreen LED downlights by Koda; MondoLuce LED strip by Eurolife
Kitchen sink
Smeg, from Winning Appliances
Awards
Trends International Design Awards (TIDA)
Interior designer
Vanessa Tang-Lee, Bijl Architecture
Cabinetry hardware
Grass soft-close mechanisms and aluminium profile handles
Flooring
Preference Cannes European Oak, from King Cork
Splashback
Lea Ceramiche City Tiles by Bisanna
Taps
Blanco Linussa, from Winning Appliances
We know the specialists