Sustainable, egg-shaped office tower rolled out

What's in a shape? Well quite a lot when it's a sculptural, rounded form that symbolises elegance, strength and character.  Designed by Global Design Principal Dr Andy Wen of Aedas, Lè Architecture office tower located in Taipei, Taiwan received the prestigious International Architecture Award 2019 given by the Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.

Photography by: Courtesy of Aedas

Designed by Aedas

From the architect:

Location and Context 

Nangang is a fast-emerging district in southeastern Taipei, with major facilities such as Financial Park, Software Park, Exhibition Center etc and the new office building is situated near Nanhu Bridge and Nangang Software Park Metro Station.

The building's egg-like shape implies it is an aerial photography, architecture, bird's-eye view, building, city, cityscape, commercial building, corporate headquarters, daytime, downtown, freeway, headquarters, human settlement, landmark, landscape, metropolis, metropolitan area, mixed-use, real estate, sky, skyline, skyscraper, tower, tower block, urban area, urban design, world, gray, teal
The building's egg-like shape implies it is an incubator of knowledge and a metaphor of intellectual revival – appropriate to the buildings 's immediate context.

Design Concept 

The sculptural office building – Le Architecture – integrates regional culture and represents it in a contemporary building form. 

The design drew inspiration from pebbles along the Keelung River to deliver a unique, aesthetically appealing exterior coupling with greenery on the façade. Its design conveys the ideas of roundness and elegance, strength and character. 

The egg-like shape implies it is an incubator of knowledge and a metaphor of intellectual revival, which integrates well with the local context and marks an important milestone in the revitalisation of the fast emerging Nangang district.

The office building's rounded, layered design results in architecture, building, daylighting, house, interior design, property, real estate, room, black
The office building's rounded, layered design results in interesting meeting and office spaces.

Use of Space 

Efficient, interactive and healthy office spaces are planned to provide an 'urban living room' with inter-span communal areas including pantries, cafes, small libraries and breakout areas, creating a comfortable and inspiring work environment for creativity.

Efficient, interactive and healthy office spaces are planned architecture, building, ceiling, design, floor, flooring, furniture, interior design, plywood, room, stairs, wood, gray
Efficient, interactive and healthy office spaces are planned to provide an 'urban living room'.

Special Features 

Lè Architecture adopts a sustainable and green design with the use of the latest modeling and simulation software. 

From the outset of the design process, our sustainability team employs our in-house analytical tools to develop unique and cutting-edge environmental design strategies for the project. 

With an advanced Green BIM Platform and scientific green building analysis, a seamless integration of scientific analysis and aesthetic design is achieved.

The 70m tall office building uses multiple strategies architecture, building, ceiling, city, commercial building, daylighting, design, furniture, glass, headquarters, interior design, landmark, lobby, metropolitan area, mixed-use, room, sky, symmetry, urban area, black, gray
The 70m tall office building uses multiple strategies to add greenery to the façade and is focused on minimising energy demands. 

The 70-metre tall office building employs multiple strategies to add greenery to the façade and is focused on minimising energy demands. 

The building is designed with straight glass panels which optimise construction feasibility. 

The western wall serves as a `breathing facade' with a series of vertical aluminium fins and green planters providing sufficient sun-shading for interior office spaces and effectively lower the temperature in the interiors which reduces the need for mechanical cooling during summer. 

The plants also serves as filters for outdoor air.

Layer upon layer – diagram of the building's architecture, furniture, glass, shelf, shelving, stairs, table, white
Layer upon layer – diagram of the building's sustainable design advantages.
Jul 29, 2019

Credit list

Architects
Aedas
Project type
Offices
Awards
International Architecture Award 2019 – from the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design
Location
Yuanqu Street, Nangang District, Taipei City, Taiwan
Director
Dr Andy Wen
We know the specialists