Facebook

Tweet

Help

Built in among rocky outcrops and with a material palette that connects to the forest beyond the windows, this home reflects the architect’s desire to promote the ecological use of renewable materials.

Designed by Natalie Dionne Architecture

From the architects:

Natalie Dionne Architecture is recognised for its contextual approach, its creativity, and its attention to detail. This house adds to a rich portfolio of original, residential homes, equal parts urban and rural.

The 12,140m² site is roughly 100k southeast of Montreal. Greatly valued by city dwellers for its natural beauty and relative proximity to urban life, the area has now become a choice spot for those willing and able to work from home.

The owners, a professional couple, had long cherished the dream of building themselves a home in the heart of nature.

Discreetly inserted onto an outcrop of the Canadian shield, also known as the Laurentian Plateau, and surrounded by mature hemlock and deciduous trees, the home pays tribute to the living forest. Wood dominates a restrained palette of materials, both inside and outside. 

The prematurely aged plank cladding, exposed framework, and various other interior finishes showcase all the richness of the natural material.


Strategic implantation

A natural cleft in the existing topography, suboptimal orientation, and the presence of numerous rocky outcrops presented a major challenge for both owners and architects.

During a careful and thorough ‘walking of the site,’ a particularly impractical rock formation near a precipice caught their eye and provided inspiration and insight as to how to place the home. 

Standing on top of the 3m tall rock it was agreed that, in order to get the most out of available light and views, the living quarters – set parallel to the ridge – had to be jacked up to this level and reach out across and over the boulder in order to make a soft landing on the rocky outcrop to the north where the best light was to be found.

An elevated structure, on a minimalist footprint, prioritising a low impact intervention to the existing terrain. This architectural approach had the added benefit of creating a dramatic approach to the home by emphasising the magnificent vista that lay beyond the precipice. 

The architectural program 

The main floor, the heart of the project (anchored at one end atop a base where a lonely rock once stood), hovers over the rocky cleft and projects a vast, outdoor, partially covered terrace towards a moss-covered escarpment to the north.

From this exterior perch, dedicated to relaxation and outdoor living with its embedded spa and leisure furniture, one passes to the fluid interior spaces of the kitchen, dining room, living room, and the couple's bedroom suite at the southern end of the linear building.

The staircase and foyer, which communicates with the home’s main entrance hall at ground level, are inserted between the living room and the bedroom. Adjacent to the entrance hall, there is a bunkroom, accommodating up to 10 guests.

The sitting area, glazed floor to ceiling on both sides, is bathed in natural light. To the east, a dramatic incline exposes a spectacular view of the forest canopy.

Several alcoves, projecting out from the façades, grant extra space to the kitchen, dining area, and master bathroom and provide additional views and sunlight to penetrate from the south.

The master suite, the only private space on the main level, features full-height windows as well. One of these was placed along the main circulation axis, directly in front of an outcrop. 

The effect is one of total transparency from one end of the house to the other. On the west side, the carefully designed bathroom features a perfect spot for contemplation with its bathtub inserted in a glassed-in corner alcove.

Materials and colour palette

Wood is present everywhere in this 215m² home, which strives towards symbiosis with the surrounding environment.

The exposed roof structure is made of engineered wood produced from Northern Québec black spruce. Particular attention was paid to the design and detailing of these structural elements supporting the roof’s regular grid. 

The façades, clad in eastern white cedar, were pre-treated with a product accelerating the greying process, so as to blend into the landscape like a chameleon sunning itself on a rock, and to keep future maintenance to a minimum. 

Solid maple was used for the kitchen islands, the vanities, the stairs, and the catwalk areas.  Russian plywood was used throughout for the rest of the built-in cabinetry.

The bright palette chosen by the architects for the interiors contrasts sharply with the, at times, dark forest around the house. Polished concrete floors, gypsum walls, and the natural aluminium windows blend harmoniously with the wood and help to optimise the abundant natural light. 

Below deck, the foundation was insulated from without in order to preserve the rough concrete within, a reminder of the rock that now shores up the edge of the precipice.

The exposed concrete blends in perfectly with the outcrops of stone seen just beyond the windows.

In communion

Born of a homeowner’s desire to reconnect with the natural environment, Forest House I, attempts to distil the essence of a place by folding the landscape into every nook and cranny of the home. 

It is the first in a series of similarly themed homes presently being developed by the team at Natalie Dionne Architecture. 

The Forest Home series reflects the architect’s growing desire to promote the ecological use of renewable materials.

Credit list

Engineer
Latéral
Design team
Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert, and Martin Laneuville

Designed by: Natalie Dionne Architecture

Story by: Trendsideas

Photography by: Raphaël Thibodeau

17 Jan, 2021

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Similar Stories