Facebook

Tweet

Help

Heart of glass

With its hundreds of glass louvres and elliptical steel framework, the three-storey structure behind the old Chief Post Office is a glittering entrance to New Zealand's first underground train station

Glass louvres designed and installed by Woods Glass architecture, building, commercial building, condominium, corporate headquarters, daylighting, daytime, facade, headquarters, landmark, line, metropolis, metropolitan area, sky, skyscraper, tower, tower block, urban area, teal
Glass louvres designed and installed by Woods Glass and Thermosash Commercial for the glasshouse building at the Britomart Transport Centre.

While the glasshouse interchange between the former CPO and the train station has a strong visual presence, it also has a role to play in ventilating the underground station. For this reason the design incorporates hundreds of glass louvres that are permanently open.

Woods Glass, a subsidiary of Thermosash, was contracted to design and supply the glazing systems, specified by Arup Fae§ade. Woods Glass general manager Matthew Harris says the specification called for the development of rain traps and wind baffles that would restrict wind and rain from entering the interior, while still allowing the infiltration of air per hour to ventilate the tunnel.

"The glasshouse needed to be as open as possible, while still providing a dry, warm environment inside," he says.

Harris says the company employed Uniservices to assist with the design of a wind tunnel and to test the louvre systems. The wind tunnel consisted of a large, steel-based structure, 7m by 2m by 18m, which incorporated two fans with a diameter of 1.8m. These fans blew 21m³ of air per second onto a testing face. Water was combined with varying wind speeds to simulate typical Auckland CBD weather patterns.


Exterior view of the glasshouse building at Britomart architecture, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, daytime, facade, headquarters, metropolis, metropolitan area, sky, skyscraper, structure, tower, tower block, urban area, teal, white
Exterior view of the glasshouse building at Britomart Transport Centre, showing the permanently open glass louvres.

"In conjunction with Jasmax Madayag, we executed more than 100 tests to determine the pitch of the louvres, the space between the louvres and the rain-trap configuration," says Harris.

Based on the test results, a series of aluminium rain trap dies was extruded, with different configurations to cover various zones of the fae§ade.

"Altogether there are 1865, 13.5mm-thick, toughened, laminated louvres, measuring 900mm by 1900mm each," says Harris.

Woods Glass also supplied and installed the lift tower glazing, which features a frameless, bolted assembly, the laminated glass for 300 steel-framed windows and 200m² of laminated glass for the glasshouse roof, and aluminium louvres for the atrium roof. Glass balustrading in the glasshouse, display cases in the former CPO, and frameless automatic doors were also supplied and installed by Woods Glass.

Wind tunnel used to test glasshouse building glass architecture, pipe, black, teal
Wind tunnel used to test glasshouse building glass louvre system and rain-trap configuration.

Harris says the company worked closely with Jasmax Madayag to realise the architects' vision, while delivering a fully engineered solution.

For more details, contact Woods Glass NZ, PO Box 112-048, Penrose, phone (09) 525 3379, fax (09) 525 8200. Website: www.woodsglass.co.nz.

Story by: Trendsideas

12 Oct, 2003

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Similar Stories