Facebook

Tweet

Help

It's based on an historical Japanese construction technique, but Kengo Kuma's Mikuni Izu Kogen restaurant still has a distinctly contemporary look

Designed by Kengo Kuma Architects

From the architects:

Designed by Kengo Kuma Architects, Mikuni Izu kogen restaurant sits high on top of a cliff on the Izu Peninsula in central Japan, and overlooks Sagami Bay to the south of Yokohama. 

Throughout history, various methods of construction have been developed to mediate between architecture and the extremely complex topography of Japan.


One of these methods, kakezukuri, uses supports to float a building out over a steep slope, as seen in Kyoto's renowned Kiyomizu Temple. 

For this restaurant project, we produced a transparent kakezukuri using a hybrid wood-steel frame, supporting the roof with cypress planks spanning up to 11.4m.

The roof structure construction technique at Mikuni Izu brown
The roof structure construction technique at Mikuni Izu Kogen restaurant provides a wide open dining space with virtually no support columns obstructing the view.

As a result, we created the effect of a cypress 'cloud' materialising from the densely vegetated cliff. 

In perfect harmony with the aroma of cypress emanating from the architecture, the chef, Mr Kiyomi Mikuni, makes the best use of the natural ingredients of Izu in his cuisine.

Credit list

Architects
Kengo Kuma and Associates
MEP Engineer
: PT Morimura & Associates
Structure Engineer
Takayasu Konishi Structural Engineers

Story by: Trendsideas

Photography by: Photography by Kawasumi – Kobayashi Kenji Photograph Office

23 Feb, 2020