Down came the walls

Combining three rooms into one gave the owners the bright, open space they wanted for their new kitchen

Photography by: Wayne Tait
To replace their dark and oppressive existing kitchen, countertop, interior design, kitchen, white
To replace their dark and oppressive existing kitchen, the owners wanted a more open space and to flood the area with as much natural light as possible.

Designed by Rachele Simmons-Taling, Berloni New Zealand

From the designer:

The owners needed a major renovation, wanting a more open space for their kitchen and to flood the area with as much natural light as possible.

The existing space was composed of three rooms: kitchen and dining, office and a second lounge. All three rooms were walled as separate entities, creating an oppressive and dark area.

We felt the best way to meet the client’s requirements was to turn the three rooms into one large area, removing the load bearing wall separating the individual rooms and replacing it with a steel beam recessed into the ceiling joists.


The owners have two children and casually entertain. countertop, home appliance, interior design, kitchen, kitchen appliance, small appliance, tap, white
The owners have two children and casually entertain. As both husband and wife cook, they wanted an expansive kitchen where they could jointly prepare meals, still leaving room for service. 

This altered the interior flow on this side of the house.

Removing the existing cork floor tiles exposed the original concrete foundation. This was ground and polished, exposing heavy aggregate.

For continuity on the first floor of the home, we carried this technique through the entry foyer, hallway, powder bath, and laundry.

The owners have two children and casually entertain. As both husband and wife cook, they wanted an expansive kitchen where they could jointly prepare meals, still leaving room for service. 

The length of bench provided on either side of the hob, as well as the large island, allows them to work in the kitchen together, with plenty of room for food preparation, cooking, and cleaning.

The length of bench  on either side of countertop, cuisine classique, home appliance, interior design, kitchen, kitchen appliance, real estate, white
The length of bench  on either side of the hob, as well as the large island, allows the owners to work in the kitchen together, with plenty of room for food preparation, cooking, and cleaning.

A main criteria for the family was the ease of maintenance with the finishes and material selections.

We chose a matt lacquer for the cabinetry for easy wipe down and Caesarstone Rugged Concrete for the benchtops, with a honed finish, minimising the appearance of fingerprints and spots.

The concrete floor requires a simple mop down with a microfibre cloth for cleaning, while anthracite appliances minimise the appearance of fingerprints, and Wash ‘n Wear paint for the walls make for easy maintenance.

Dec 13, 2018

Credit list

Designer
Rachele Simmons-Taling, Berloni New Zealand
Benchtops
Caesarstone Rugged Concrete
Lighting
Switch Lighting LED can lights; Nectar Lampshade in Orange by designer Rebecca Asquith
Taps
Nobili Likid chrome single lever mixer from Berloni
Cooktop
Asko 90cm induction hob
Refrigeration
Samsung 90cm french door Black Caviar
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Highly Commended
Cabinetry
Berloni – Bianco Calce matt lacquer cabinets; Nero Fumo mattlacquer plinth; Brunito matt lacquer open metal shelving; GreyLux patinated matt lacquer metal hood; Rovere Naturale wood top
Sink
Aquis flushmount stainless steel
Oven
Asko Craft series Anthracite combi-micro oven; Asko Craftseries Anthracite single pyrolytic oven–
Ventilation
Elica powerpack insert in Grey Lux patinated metal hood from Berloni
Dishwasher
Fisher Paykel Stainless dishdrawers
We know the specialists