Contemporary minimalist kitchen in city house with top-floor living

Minimalist kitchen in renovated city house by Feldman Architecture, with Reuben Margolin kinetic sculpture, perforated metal screen, glass floor
Story by: Colleen Hawkes
The entire living area is on the top architecture, ceiling, daylighting, floor, interior design, kitchen, loft, real estate, white, gray, black
The entire living area is on the top floor of this extensively remodeled house, to maximize great views across San Francisco. The renovation is by architect Jonathan Feldman.

It makes sense to position kitchens and living areas where you can enjoy the best view, and this may well be on the top floor of a house.

This inner-city San Francisco house, which has been extensively renovated by architect Jonathan Feldman and his team at Feldman Architecture, already had the living areas on the top floor. But the rooms were compartmentalised and the kitchen was a small galley area in between a bedroom and the living room.

To create the large, contemporary living space the new owners required, the entire floor was gutted along with the rest of the house. This opened up the top floor to the spectacular views at the front and back. As well as floor-to-ceiling glazing at either end, light penetrates the kitchen in the middle of the space through large skylights above a perforated metal ceiling.


Cabinets in a mix of mid-gray veneer and architecture, countertop, interior design, kitchen, product, product design, gray, white
Cabinets in a mix of mid-gray veneer and a lighter laminate feature in this kitchen.

"This screen runs across the ceiling and wraps right down the wall beside the stairs, connecting all four storeys," Feldman says. "Light travels through the screen not only from the skylights, but also from windows and artificial lighting behind the metal, including LED lighting within a reveal at the top. Additional natural light travels down to the floor below through a glazed floor beside the island."

Because the owners are both serious cooks, the kitchen is highly functional, yet it maintains an uncluttered, minimalist aesthetic. The cabinetry, which extends beyond the kitchen on both sides, conceals a wall of storage and large amenities, including a fridge-freezer, powder room, media centre and lift. High cabinets can be accessed by a ladder on a rail.

"We crammed a lot into a sleek facade," says Feldman. "There is even extra-deep storage behind the cooktop and sink."

The open-plan family living area opens to balconies architecture, building, city, cityscape, cloud, condominium, daytime, downtown, dusk, evening, horizon, metropolis, metropolitan area, morning, real estate, reflection, residential area, roof, sea, sky, skyline, skyscraper, sunlight, tower block, town, urban area, water, blue, gray
The open-plan family living area opens to balconies at both the front and rear in this remodel by architect Jonathan Feldman. The small balcony, at the front of the house, replaces a former bay window in a bedroom.

The architect teamed a mid-toned grey wood veneer with a lighter laminate and durable quartzite benchtops. All the materials are hard wearing and easy to clean.

Feb 04, 2015

Credit list

Architect
Feldman Architecture – Tai Ikagami project manager and Jonathan Feldman principal in charge
Building contractor
Matarozzi Pelsinger Builders
Cabinets
Wood veneer; wood laminate
Splashback
Clear anodised aluminium
Taps
Eclipse; Kohler
Dining furniture
Custom by Chris French Metal and Eby Construction
Kinetic sculpture over stairwell
Reuben Margolin
Lighting over dining table
Bocci
Ventilation
Custom by OnViu
Interior designer
Lisa Lougee
Cabinet company
OnViu
Benchtops
Quartz by Fox Marble
Sink
Eclipse
Flooring
Fumed French white oak by Amber Flooring
Skylights
CrystaLite
Lighting over island
Architectural Lighting Works
Oven, cooktop, refrigeration and dishwasher
Gaggenau
Microwave oven
GE
We know the specialists