Contemporary home faces the sea

Surrounded by green space on a steep plot of land, this contemporary home opens up to the views
Story by: Trends
A layered view: You can see the garden, architecture, floor, outdoor structure, brown, white, gray
A layered view: You can see the garden, a tiled stairway and deck

Architect: Guillem CarreraAbout the project: This site is located in an urban residential area surrounded by natural green space near the sea. A large part of this area is composed of plots with significant slopes.

The observation of the site and immediate surroundings highlighted that most of the houses built or being built in the area followed the same premise: place it in the top of plot - filling the land where the buildings are located, through the widest possible cross-volume, leaving the rest of the site as a garden with difficult use and difficult relationship with the living spaces. This seemed to result in a disproportionately large number of houses that are not integrated with the environment.


The home looks out to the garden – apartment, architecture, building, condominium, daylighting, estate, facade, home, house, property, real estate, residential area, swimming pool, villa, window, gray
The home looks out to the garden – and the sea

Based on the consideration described above, arose from the premise that the architecture of the house was designed to have the desire to become part of the landscape of the place, while achieving proper integration into the natural environment that surrounds it. And if possible, even the steep slope that had the lot, that the different areas that make up the project in one way or another could have a relationship or visual contact with the terrain. So instead of embankments became an adaptation smooth surface, at different levels, so most of the space not built the site was useful and could participate and be part of the project with a role equivalent to that of building.

Regarding the project, we renounced to put housing on top of the site and proposed implementation of adaptive type of steep terrain offered plot by defining and adapting different levels comprising topographic outdoor spaces; in order to make them useful and to enable their relationship with the interior spaces. With this decision, instead of proposing a cross-sectional width volume, we proposed a longitudinal volume where the last level of the building is located one floor below the almost the surrounding buildings. Thus, original existing trees are preserved on the site.

The outlook to the surrounding neighbourhood city, hill station, mountain, mountain village, panorama, photography, plant, residential area, rural area, sky, suburb, town, tree, village, brown, white
The outlook to the surrounding neighbourhood

The house articulates its spatial structure through a vertical core communications and a main body that acts as a container of activities that arise auxiliary bodies or service, in a coordinated and participatory way.Visit architect website: www.guillemcarrera.com

Sep 21, 2017
We know the specialists