Careful space planning optimises the function of this kitchen in a small area

Fitting snugly into its limited allotted space, this mainly black and white family kitchen part of a bungalow extension is also open to its wider surroundings

Story by: John Williams Photography by: Jamie Cobel
A sculptural ceiling element helps to define this countertop, cuisine classique, house, interior design, kitchen, gray
A sculptural ceiling element helps to define this bungalow extension by architect Peter Cressell. Kitchen designer Leonie von Sturmer worked closely with both the owner and architect from the outset. The window seat holds storage and offers a visual connection to the outdoors.

Kitchen designer Leonie von Sturmer began working with the homeowner in conjunction with the architect Peter Cresswell right from the outset on this bungalow renovation. The goal was to achieve a practical family kitchen without diluting the architect's vision for the extension.

"Because of the unusual and rather restricted space that had been allocated for the kitchen, it was important to deal with the intricate angles and measurements required," says von Sturmer.

One concern for the designer was that the kitchen was squeezed into the lowest point of the room, directly below an eyebrow window. This relatively tight space meant the cabinetry needed to be kept low.

"Also, with the dining area so close, it was a narrow space, so the width of the benchtops and space behind the island were both critical, too."

To connect the kitchen into the wider space, vertical battens were introduced on the island to match the wood columns that form the balustrade around the sunken lounge area. And, a Super White Granite benchtop was chosen to pick up the tones of the polished concrete floor.


Working with limited space, the distances between island architecture, ceiling, countertop, house, interior design, real estate, gray
Working with limited space, the distances between island and perimeter benchtops and the depth of the island itself were all critical to consider on this kitchen project by designer Leonie von Sturmer. The black tapware and undermounted sinks connect with the islands stained finish and the black tile splashback. The wood-finished bulkhead and the wooden door and window frames add warmth to the mainly two-tone design.

"We honed the top, so it is velvet to the touch," says von Sturmer.

Laying the thin slab on top of a timber base, also meant it didn't look too chunky.

Stainless steel was used for the perimeter benchtop, its more practical, utilitarian surface ideal for the harder working part of the kitchen. Matt black subway tiles were chosen for the splashback, to ground the back of the kitchen.

A wall-mounted extractor above the cooktop is painted in a matching matt black to blend in seamlessly.

"This is a practical solution due to the height and space restriction along the back wall."

A stainless steel benchtop provides a low maintenance, countertop, interior design, kitchen, real estate, gray
A stainless steel benchtop provides a low maintenance, hard-wearing work surface at the rear of this kitchen. The black minimalist wall extractor blends in unnoticed with the black tiled splashback, while the raked bulkhead provides a logical extension to the sculptural folding ceiling planes.

Cantilevered shelves, made from recycled Matai also used in the original part of the home, flank the extractor. A thin channel milled out of the underside of the shelves holds an LED strip for task lighting. A similar strip was added along the edge of the sculptural bulkhead.

The white cabinetry beneath features a shallow v-notch, as does the rear of the island, bulkhead and window seat creating the sense of tongue-and-groove. This softens the look and ties the kitchen back to the original home.

However, it's the generous use of black that predominates in the design. Seen on the stained timber island and splashback, black also features on the tap, hardware and pendant lighting.

"The key to success with this modern-with-a-twist style kitchen was to keep it simple," says the designer. "Sticking to one or two colours, with only light detailing; honing the benchtop, to soften the look; and using traditional pulls on the drawers with most finished in matt black.

"One other request from the owners was for a window seat looking across to the front of the house. I introduced this to the right of the kitchen, with storage underneath," says von Sturmer. "The owner loves it it's now her favourite space in the house."

May 24, 2017

Credit list

Kitchen designer
Leonie von Sturmer, Von Sturmers
Cabinets
Black polyurethane lacquer and white Resene Sea Fog; island in Resene All Black
Splashback
Matt black subway tiles from Artedomus
Taps
Paffoni Black
Dishwasher
Bosch
Ventilation
Parmco downdraft, in-wall
Architect
Peter Cresswell, Organon Architecture
Benchtops
Honed Super White Granite; stainless steel
Sink
Undermount stainless steel sinks from Burns and Ferrall
Refrigeration and ovens
Cooktop
Smeg
We know the specialists