Bright and light

Smart design retains original 1940s workers cottage charm in transformation to a modern home with quirky touches

Photography by: Dion Robeson

Designed by Janik Dalecki, Dalecki Design

From the designer:

The owner of this original 1940s workers cottage wanted the extension and renovation to provide improved functionality and quality of living, whilst creating a free flowing connection to the outdoors.

By combining carefully placed additions with a clever re-use of existing spaces, every square metre of this small footprint cottage has been utilised to transform the original two bedroom, one bathroom cramped home into a spacious three bedroom, two bathroom open plan living.


Through smart design, the once confusing layout with vast amounts of wasted space was re-worked, transforming every room into a more functional, liveable space.

Large expansive glazing to the north allows a large amount of natural light into the home, whilst providing a natural connection between the internal living space and the entertaining deck and sunken garden.

Materials and fixtures were carefully selected in order to complement the existing character features of the home.

This has resulted in a beautiful, modern home that is still deeply respectful of the original build. 

Awards

Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended

Sep 10, 2019
We know the specialists