Facebook

Tweet

Help

You're calling from where?

We often expect call centre helpers to be based in faraway places. But what if your on-line expert is chatting from a relaxed beach setting? This beach-themed call centre is designed to bring out the best in its employees 

The colourful, sunlit dining area.
The colourful, sunlit dining area.

Designed by El Equipo Creativo

From the designers:

The Swedish company Effective Communication approached El Equipo Creativo with a clear wish: to offer their young Swedish team a new fun and fresh workspace in Barcelona; ​a place where they can both work hard and party hard, and which allows them to celebrate their after-work events and Friday barbecues, important activities of their corporate strategy.

The design converts their existing workspace into a beach, bringing a fresh and fun atmosphere that invites the team to maintain a positive attitude, as part of their corporate philosophy.

The objective is that the design helps lighten the call centre's hard-working schedule by offering spaces to relax, socialise and play.

Through a new spatial concept, the company envisions generating a happy and fun company culture, with one aim: to retain their staff by developing personal relationships beyond work and creating a small ‘Swedish family’ in Barcelona.


The entry to the beach themed call centre
The entry to the beach themed call centre offices.

Concept

From the beginning, El Equipo Creativo understood that the design needed to reflect the city of Barcelona ​​since it was the main drawcard for the Swedish staff moving to the company's new headquarters. And more specifically the design was to reflect a spontaneous and fresh Barcelona, ​​full of colour and joy, which is the image that the city exports to northern Europe.

The offices are in the Poble Nou neighbourhood, an old industrial and workshop area next to the coast, today converted into the 22@ District, the new technological and artistic centre of the city: the new ‘place to be’ for any young company.

Its proximity to the sea, and the idea of ​​creating a playful workplace for young Swedes in Barcelona, ​​made the designers think of creating an office inspired by the beach. Who has never dreamt of working at the beach?

Few call centres could boast such a breezy,
Few call centres could boast such a breezy, colourful workspace.

Design

The main space of the headquarters is the large call-centre room, which requires very careful acoustics due to the type of work carried out there.

El Equipo Creativo used sound-insulation elements as one of the leading design strategies. The result is a lively acoustic ceiling simulating beach towels with an explosion of bright colours and sailor stripes.

The textured carpet flooring performs as the organic counterpoint to the ceiling. In different shades and grades of blue, the carpet simulates the seawater sweeping up on the beach.

The result is a dynamic space that generates an energetic and positive attitude among the staff.

The kitchen represents the alter-ego of the workspace. Strategically located next to the facade and directly connected to the terrace – the other principal protagonist of the offices – the kitchen is the place to socialize par excellence.

It's a short stroll from the workspace to
It's a short stroll from the workspace to the 'beach'.

The design in both spaces reflects the most playful and sporty beach aesthetic, offering different seating and socialising arrangements: intimate corners, more group-friendly surfboard tables, table games, pool and even a kiosk bar for the after-work parties held every Friday.

The kitchen opens onto the terrace through large sliders, connecting both spaces on sunny days. To emphasise that outdoor feeling, the kitchen's ceiling acoustic panels, in white organic shapes, simulate clouds under a blue sky.

Together with the meeting rooms and staff bathrooms, the primary access maintains the graphic strategy of beach inspiration, fresh and colourful.

Metallic curtains with striped patterns, along with diagonally placed flooring and luminaires, help to create a casual and playful atmosphere intended to inspire a positive attitude.

Surf's up – this call centre is riding
Surf's up – this call centre is riding a wave of camaraderie and relaxation curtesy of its casual beach theme.

The bathrooms contain an extra surprise with the use of graphics of vintage sailor characters.

There is secondary access to the administration and coordination area, with a more neutral aesthetic, culminating in the luxurious management office, a little whim of the partners. Because life also deserves an occasional whim, right? 

One of the principal objectives of El Equipo Creativo is to make anyone who inhabits or visits its spaces feel positively inspired by them.

The terrace is for socialising, complete with palms
The terrace is for socialising, complete with palms and deckchairs.

Through a design centred on the user experience, the company's staff becomes it's activating element.

The design strategy seeks to generate a rewarding work experience that's active, optimistic, and fun!

With this aim, the design introduces play as the counterpoint to the idea of ​​work, as playing generates camaraderie among colleagues.

The result could not be more favourable for the company: a highly productive, motivated team with a great sense of camaraderie.

Credit list

Interior designers
Team members
Cesc Buxó, Daniel Trujillo

Story by: Trendsideas

Photography by: Adrià Goula

21 Mar, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

27 Sep, 2021

26 Sep, 2021

26 Sep, 2021

We know the Specialists

Related Book

Nz343C Cover Minicover - apartment | architecture | apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, facade, home, house, metropolitan area, mixed-use, neighbourhood, property, real estate, residential area, tower block, urban design, blue

While apartment living has always been prevalent in some cities, there are others where it is still a developing accommo...

Read More

Similar Stories