Facebook

Tweet

Help

For the fit-out for M&C Saatchi, Melbourne, design and workplace strategists Made For creates an open, colourful grid-based space – underpinned by restraint

Designed by Made For

From the designers: 

Creative advertising heavyweight, M&C Saatchi prides itself on bolstering connection and change – creatively, commercially and culturally. 

M&C Saatchi has impeccable brand consistency across all its channels, with its brand experience seamless and considered from head to toe. 

Our work for M&C required that we spatially and experientially match the expression of their brand. 

Modern, leaning tech, but ultimately functional and never over complicated.

M&C Saatchi’s workplace design was informed by considering the company’s own core values. 

Following the workshopping phase with the company, we landed on developing a design that would hero the brutal simplicity of geometry, led by a grid driven layout. 

Through a progressively pared back spatial approach, the design created opportunities for ownable moments of colour, texture, and finish.

This manifested in an open-plan approach to the design with minimal built form, encouraging moments of connection and serendipity in the space. 


The final design is almost free of boundaries, connected through materiality, natural light and organic movement in the space, unifying this core element of connectivity. 

Lustrous materials are balanced with soft and bold toned upholstery and joinery, with di-chromatic window film as the floating boardroom block, balanced by translucent corrugated sheeting framing the murals.

In line with pursuing a progressively pared back approach, we embraced many pre-existing elements in the space. 

If we were to remove an existing condition (ceiling, floor), we needed a compelling reason why. 

For instance, the white ceiling tiles throughout didn’t speak to the brand, but the cost of relocating all the services and grid was too heavy, both financially and environmentally.

We left the grid in place, removed the tiles – allowing them to be re-used on other fit-outs within the building – and sprayed out the ceiling a muted green ‘beyond’ the grid. 

In a world of sprayed white, black or bold colours, we felt a highly muted green spoke to the level of restraint required by the very best in creative industry, capturing the essence of never going too far. 

By using some raw construction materials, the naturalness felt equally well harnessed, acting as a point of contrast to the refined and tech-like feel of the space.

Mitchell Jones, creative director – Made For – “We wanted to nail this combination between really sleek and modern, balanced with pared back, raw elements – we felt like that captured the essence of what the M&C Saatchi Melbourne team was.” 

Credit list

Designed by: Made For

Story by: Trendsideas

Photography by: Cheyne Toomey

14 May, 2023

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

14 Apr, 2024

14 Apr, 2024

14 Apr, 2024

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER NZ3902 C -

Commercial 39-2C

Read More

Similar Stories