Vibrant dynamic Public Trustee - new offices designed by Hames Sharley

as featured in
Public Trustee - new offices designed by Hames Sharley
Story by: Charles Moxham
View of a conference room with  floor ceiling, interior design, lighting, office, real estate, gray, blue
View of a conference room with floor to ceiling windows overlooking the city.

Compartmentalised, ill-lit and lacking any connection from one to the next it's not surprising many offices of the past were inefficient.

This was exactly the kind of outdated working environment that the Public Trustee had laboured in, before moving to new offices designed by Hames Sharley. The architects and interior designers were brought on board by the Department for Transport Energy and Infrastructure Building Management. Claire D'Adorante was project leader on a design that transformed the agency's workplace environment and improved its operations.

The Public Trustee's new offices at 211 Victoria Square are designed to accommodate around 180 staff members. Located on levels ground, 5 and 13 15, the offices were fitted out with evocative themes running through each floor. Hames Sharley looked to the essence of the role of the public service for inspiration for the fit-outs, says D'Adorante.

"The design team understood that the Public Trustee's services to the Australian community touch on all aspects of the life cycle of citizens and their families, and this led us to a design analogy.

"Different floors have been allocated different seasons spring, summer, autumn and winter are portrayed through the use of rich greens, reds, oranges and blues. These colours are combined with abstract graphics depicting flowers, leaves, sand and wind to create an individual sense of identity for each floor."


Floor plan for the offices of the Public area, black and white, design, diagram, drawing, floor plan, font, line, plan, product, product design, schematic, text, white
Floor plan for the offices of the Public Trustee.

The floorplan for the offices was conceived with strong angles offset against organic forms. Core operations were centralised, with traditional office cubicles kept to a minimum and pushed towards the centre of the floor plate, giving the open-plan, perimeter workspaces optimum natural light.

Contemporary quiet rooms are features of the spaces. Set at oblique angles, the colourful glass boxes are the first elements to greet visitors to the various floors providing points of reference, a sense of identity and private conference areas.

"The open-plan offices foster collaboration between staff and to further optimise connections, Hames Sharley designed an innovative custom workstation. The workstation encourages team leaders to sit with their teams, not behind a wall."

The Public Trustee fit-out is designed to achieve an in principle' 5-Star Green Star rating for its sustainable strategies. Hames Sharley's ergonomic layouts meant optimising daylight penetration, and providing views for staff. The design strategy saved on construction materials and construction waste by minimising modifications to existing services. The custom workstations designed by Hames Sharley can be added onto rows, with a double managerial workstation at the ends not only improving communication but also reducing the floor area required.

In addition, locally sourced, low-maintenance, durable, recyclable materials and FSC-certified timbers have been used throughout. Passive design strategies and energy-efficient plant and equipment help reduce energy consumption partly through use of motion and daylight sensors.

Natural materials are used throughout the design. Oak ceiling, flooring, interior design, lobby, black, orange
Natural materials are used throughout the design. Oak ceiling and floor. Blue stone tiling. Indoor plants are used to increase air quality, control noise and create "privacy screens".

Spokesperson for the Public Trust Sheila O'Reilly says that prior to the move to new accommodation, many staff were concerned about the change to a more open-plan layout.

"They were pleasantly surprised at the design and the collaborative working environment they now enjoy. The open space has encouraged staff in their interaction and communication."

The executive director, Building Management, Judith Carr says the new Public Trustee fitout is an exemplar of the South Australian Government office accommodation standards and design principles.

Sep 19, 2011

Credit list

Architect
Hames Sharley, director David Cooke AIA, hDIA, GBCA, project leader Claire D’Adorante DIA
Construction
ISIS Projects
Flooring
Carpets by InterfaceFlor, Tretford; timber floors by Embelton
Paints
Grey Pebble and Namadji by Dulux
Door hardware
Access Hardware
Chairs
Orangebox Ara, from Innerspace;Wilkahn Neos
Additional furniture
Boardroom tables by Wilkhahn, meeting tables by Schiavello, boardroom chairs Herman Miller Setu; quiet room chairs, moulded plywood by Eames; breakout furniture Geneva tables, Toro Stools by Schiavello, Andreau World Smile Chair, filing cabinets by Planex
Interior design
Hames Sharley, Claire D’Adorante, Georgie Shepherd
Quantity surveyor
WT Partnership
Veneers
Eveneer
Feature lighting
Inlite
Workstations
Customised Transform workstation by Schievello in Laminex Parchment White by Laminex
Reception furniture
Armchairs and coffee tables by Jardan from Estilo; ottomans by Stylecraft
We know the specialists