Up with the play

as featured in
Every aspect of the Melbourne fit-out for UBS was designed to reinforce the bank's standing in the marketplace and its strong team culture
The fit-out, which was project managed by Bovis architecture, ceiling, interior design, office, wall, gray, brown
The fit-out, which was project managed by Bovis lend Lease, also features a central open staircase that visually links the four floors. Bold graphics reinforce the banks progressive culture, while the sleek wood paneling offers a contemporary twist on a traditional theme

Just as today's money management systems are afar cry from traditional banking methods, so too are bank interiors changing with the times. Bovis Lend Lease's Melbourne fit-out for UBS not only reflects new ways of doing business it also highlights changing corporate cultures.

Bovis Lend Lease, the company commissioned to project manage the briefing, design and construction of the fit-out, was fully aware of the need for an innovative, progressive design, says project manager Lisa Okkonen.

"The fit-out needed to reinforce UBS's brand position as a global powerhouse," she says. "It also needed to build client confidence, and ensure that the bank was seen as a stable, secure firm."

Okkonen says this was achieved on the client floor by combining solid, classic materials with high-end technology, high-quality furniture, and bold, contemporary art.


Sculptrural artwork and furniture help define the recption ceiling, exhibition, floor, flooring, interior design, lobby, product design, gray
Sculptrural artwork and furniture help define the recption area of the new fit-out for the Melbourne premises of UBS.

"Subtle finishes and furniture enable the art to take centre stage. The integration of artwork, such as the illuminated light boxes and the stair sculpture lighting that connects all four floors, helps to reinforce the bank's commitment to the art community."

UBS's strong team culture is also reflected in the fit-out, which was designed to encourage open communication, and provide mentoring facilities.

"The staircase, with a Bill Culvert lighting sculpture, provides a strong vertical link between all floors, reinforcing the sense of UBS as a multi-storey village," says Okkonen. "Breakout and meeting areas are typically clustered around this vertical circulation to create a heart of shared space on each floor. In addition, large, open work floors and pods of workstations encourage team-based work."

Bovis Lend Lease also accommodated UBS's requirement for sustainable design initiatives. The project team addressed the reduction of energy by installing lighting control systems, maximising natural light penetration, and providing centralised, shared printing facilities. High-quality video conferencing systems were provided to reduce the need for travel.

The fit-out, which was project managed by Bovis architecture, ceiling, interior design, office, wall, gray, brown
The fit-out, which was project managed by Bovis lend Lease, also features a central open staircase that visually links the four floors. Bold graphics reinforce the banks progressive culture, while the sleek wood paneling offers a contemporary twist on a traditional theme

Other initiatives include recycling bays, and the selection of environmentally responsible furniture that can be reconfigured easily.

"The bank has achieved greater efficiency with the new fit-out, resulting in a reduction of net lettable area, and consequent rental costs," says Okkonen.

For more information, contact Bovis Lend Lease, Level 32, 140 William St, Melbourne, Vic 3000, phone (03) 8600 6200, fax (03) 8600 6222. Or visit the website: www.bovislendlease.com.au.

Nov 18, 2007
We know the specialists