Tiny architecture office cleverly utilises a small site

Who says offices need fluorescent lights and dreary carpets? Check out this playful new take on the architecture studio
Story by: Trends
Need inspiration? Pop outside with a sketch pad alley, architecture, brick, brickwork, building, door, facade, house, infrastructure, street, urban area, wall, window, gray
Need inspiration? Pop outside with a sketch pad and observe the Melbourne skyline

Architect: Krisna Cheung ArchitectsPhotographer: Nic GranleeseBuilder: Phil Carey, Selborne Construction Landscape: Amanda Oliver Garden Text by: Ivonne EdentonAbout the project: The line dividing work and personal life is getting blurry in this age of technology, and it’s no exception for architects. This personal project, the extension to the previous Studio Garage project, utilises similar facade but for a different purpose, and therefore, a different type of commercial space is built inside it.

Blurring the line of work and home life is exactly the desire behind this project. We aim to bring together the seriousness of work with the playfulness of our children, thus the Cubby Office, which allows us to monitor and connect with the kids during working hours. It is made possible by the perforated metal sheet which is used as the floor for the upper level. It serves as the element of surprise and playfulness -which identify it as the cubby space. It achieves both aesthetic and functional purpose; the translucent floor creates a feeling of soaring high ceiling for the otherwise tight space.


Don't let the outside appearance fool you – architecture, building, facade, home, house, wall, wood, black
Don't let the outside appearance fool you – there's still plenty of room for guests

The semi-solid floor also allows a more efficient use of lighting and energy, whether it’s the heat coming from ground floor or the cool air from the air conditioning at the upper floor. It moderates the building’s temperature as a whole. Surprise and playfulness continue to be the theme for this construction even to the functional part. Every nook and cranny are maximised as storage with shadow lines as handle, giving them the illusion of being secretive.

Then there is the “secret” deck, meant to replace the outdoor courtyard where the Cubby Office now stands. The unassuming space takes advantage of the vantage point to city skyline where the family can enjoy the unobstructed views of New Year’s Eve fireworks and celebrate the alliance of their work and home life.

Oct 13, 2017
We know the specialists