Time traveller 1866 sandstone terrace updated

Sandstone terrace renovation by TKD Architects
This renovated 19th-century terrace house was stripped back ceiling, floor, interior design, living room, property, real estate, room, suite, gray
This renovated 19th-century terrace house was stripped back to its sandstone walls and roof, and rebuilt to provide an easy, open circulation from front to back. The design is by TKD Architects.

Much admired for their traditional character, sandstone terraces can require a fair bit of lateral thinking by architects to make them work for modern lifestyles.

This quaint terrace is a case in point. Built in 1866, the former worker's cottage is only 3.7m wide, but it is one of the oldest and finest examples of a sandstone terrace in Sydney, says architect David Sutherland of TKD Architects.

"The interior, however, was in need of major repair," he says. "There were three original rooms, all in a very run-down condition, and a 1980s extension at the back that was in such a poor state, the entire thing had to come down."


Because this renovated terrace house is just 3.7m architecture, floor, flooring, furniture, hardwood, interior design, real estate, wood, wood flooring, orange, gray
Because this renovated terrace house is just 3.7m wide, space needed to be maximised, hence the multifunctional timber-wrapped core. This provides a home office on the side facing the living room. It also accommodates the stairwell, storage cabinets, a powder room and laundry, and a pantry and integrated refrigerator on the side facing into the kitchen. Skylights beside the core were possible because the upper level does not extend over this part of the house. The design is by TKD Architects.

Leaving the front facade untouched, apart from new landscaping, the design team gutted the interior, leaving just a wall facing the street, two side walls and a roof.

The house was then rebuilt to incorporate a new extension at the rear. The original sandstone walls remain exposed on the interior a feature enhanced by the use of a shadowline that makes the ceiling appear to float between the high walls.

"To maximise space and functionality, we introduced a central core, which we wrapped in American white oak," says the architect. "This is a multifunctional element that supports a home office on the side facing the living room. It also accommodates the stairwell, a laundry and powder room, and plenty of storage. Facing the rear, it forms part of the kitchen cabinetry, and conceals an integrated refrigerator."

This traditional workers cottage  a sandstone terrace architecture, backyard, balcony, courtyard, home, house, interior design, real estate, roof, gray
This traditional workers cottage a sandstone terrace was extended at the rear and now opens right up to a sunny landscaped courtyard. An outdoor gas cooktop is inset into a cantilevered bench on the wall. The new awning lined with painted timber space battens provides shade from the sun in the west. Similar battens feature on the rear facade. The renovation is by TKD Architects.

Two bedrooms with ensuite bathrooms were added to either end of the house on the upper level. A 1.7m indent in the building on this level left space for skylights above the main circulation area on the ground floor. Frosted windows and an additional long skylight above the stairs, allow natural light to penetrate right down through the stairwell, ensuring the long, narrow house feels light and airy, even in the centre.

Jun 19, 2013

Credit list

Architect
Lee Kan, Theresa Pan and David Sutherland, Tanner Kibble Denton (TKD) Architects (Darlinghurst, NSW)

Builder
Cumberland Building Services

Landscape design
Hugh Main, 
Spirit Level

We know the specialists