Tianjin Exploratorium – an industrial museum with a difference

Story by: Trends Publishing Photography by: Kris Provoost
The central atrium rises like a giant cone architecture, atmospheric phenomenon, building, city, cityscape, facade, human settlement, landmark, landscape, metropolis, metropolitan area, mixed-use, residential area, roof, sky, skyscraper, urban area, urban design, gray, brown
The central atrium rises like a giant cone at the front of the Exporitorium.

Design by Bernard Tschumi Architects

From the designers:

Construction has been completed on the Tianjin Binhai Exploratorium, a 33,000m² museum structure in Tianjin, China. Designed in 2013-2014, the Exploratorium is set to open in Fall 2019. The Exploratorium will showcase artifacts from Tianjin’s industrial past through large-scale contemporary technology, including spectacular rockets for space research. 

The project is part of the city’s Binhai Cultural Center and contains facilities for cultural events and exhibitions as well as galleries, offices, and restaurant and retail spaces.


Not a medieval castle, but rather an extraordinary architecture, roof, urban design, gray, red
Not a medieval castle, but rather an extraordinary modern museum.

Bernard Tschumi Architects designed the Exploratorium to relate to the rich industrial history of the area, the site of high-volume manufacturing and research. A series of large-scale cones creates major rooms throughout the museum. The central cone, lit from above, connects all three levels of the Exploratorium. 

A spiralling ramp ascends to the top level, offering an unusual spatial experience of the modern vertical city by reinterpreting an ancient industrial typology. The roof is accessible to visitors and acts as a promenade with striking views over the surrounding city.

“The Exploratorium is designed as a building for the past, the present, and the future of Tianjin,” says Bernard Tschumi.

The copper-look facade is actually aluminium cladding.  architecture, castle, fortification, historic site, wall, red
The copper-look facade is actually aluminium cladding. 

The focal point of the exhibition complex is the grand lobby or cone that provides access to all public parts of the program. This immense cone – almost double the height of the Guggenheim Museum – connects to all surrounding spaces and allows visitors to spiral through the large exhibition halls stacked on each end of the building, past view portholes and lightwells that give each hall an individual character and configuration. 

Grand, triple-height spaces define the main circulation, while a constellation of lights and circular lightwells give the space an other-worldly feel. The perforated aluminium facade gives a unified presence to the building, despite its large size and the disparate elements of the program.

The cones provide even, natural light to gallery spaces and reduce the energy loads required for artificial lighting. Their tapered forms also concentrate warm air, which can then be channelled out of the building in summer or back into the galleries in winter. 

Glazing surfaces are minimised except when desired for program. The perforated metal panels of the facade help reduce heat gain. The central, large atrium acts as a solar chimney, drawing up hot air and replacing it with cool air from below in a constant airstream.

The Exploratorium has been designed by Bernard Tschumi Architects in collaboration with Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). It is the office’s first large-scale, built architectural project in China. The Binhai Cultural Center master plan was prepared by GMP and includes a library designed by MVRDV.

Mar 11, 2019

Credit list

Project
Tianjin Exploratorium
Architects
Bernard Tschumi Architects – lead designer: Bernard Tschumi
Cladding
Copper-coloured facade made from perforated aluminium panels
Client
Tianjin Binhai Municipality
Local architect and engineer:
Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI)
We know the specialists