This pool house is sense-ational

This unique space successfully merges indoor and outdoor areas seamlessly to great effect

Story by: Wael Farran Studio
This project is an exercise in fusion – aerial photography, architecture, building, cloud, daytime, horizon, house, landscape, leisure, panorama, photography, reflection, reservoir, sky, tourism, urban design, water resources
This project is an exercise in fusion – where interior, exterior and landscape unite.

From the Architect:

Located in South of Lebanon, Senses is a pool house that was conceived and built as an extension to an existing residence. Therefore, the project is a beautiful exercise in fusion, where interior, exterior and landscape unite to create one holistic lifestyle canvas that speaks of design excellence. 


The aim was to create a hidden zone interrelated to the villa, yet isolated enough to respect the family’s privacy. Over a year and a half, the 3000m² olive grove was transformed into the perfect spot to receive guests, party or relax. The pool house includes a big family room, a gymnasium, a bedroom, 2 bathrooms, a hairdressing area, outdoor showers, a service kitchen changing rooms, and sink zones. A pool house is not completed without a pool and Senses boasts not one, but two pools as well as a Jacuzzi. 

The levels in the land were used to arecales, ocean, palm tree, resort, sea, sky, tree, vacation, gray
The levels in the land were used to build a Jacuzzi overflowing into an infinity pool.

Olive groves in Lebanon are characterised by their various levels for optimal use of the land. While the olive trees were carefully transferred into a different area, the levels in the land were used to build a Jacuzzi overflowing into an infinity pool that merges with the horizon and ends with an 8m waterfall pouring into a smaller pool on the lower level. The area also includes a swimming pool for kids. Two modern Gazebo sculptures enhance the connection with nature and add a subtle grip on the open spaces. The space’s zen feel during the day turns more mystical at night with the strategically placed lighting all over the area. With lights from the sides rather than the top, the gazebos offer a unique spaceship feel enhancing the mystique. 

A sink and bathroom area for guests post-swim. architecture, building, furniture, hardwood, interior design, room, wood, brown
A sink and bathroom area for guests post-swim.

The outdoor area is equipped with showers of different heights reminiscent of the level nature of the project with a waterfall like flow when turned on, for a pleasurable after swim experience, as well as a sink and bathroom area for guests. 

Choice of material was made with meticulous attention: because it goes well with the Bisazza mosaic tiles of the pools, Indian limestone was the dominant material for the facades. To emphasise the project’s open-air nature, the ceiling was combined with the upper zone garden, while the dividing walls of the interior space were built in a way to maximise visibility of the whole area from inside creating an outside experience. 

Hues of greens and blue help to bring architecture, attic, building, ceiling, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, laminate flooring, living room, loft, property, real estate, room, wall, wood flooring, green
Hues of greens and blue help to bring the outside in.

The indoor of the pool house is uniquely divided giving a flow in the space for additional comfort and privacy. Sliding massif wood doors allow smooth movement from area to the other, adding the nature element to the indoor space. Hues of greens and blue bring the outside in, while the custom-made furniture marries comfort with style. The bedroom has its own private access to the garden as well as en-suite bathroom made of marble and mosaics as are the outdoors bathrooms. 

Blending the indoor into the outdoor in form architecture, building, ceiling, coffee table, estate, floor, furniture, home, house, interior design, living room, property, real estate, room, suite, table, gray
Blending the indoor into the outdoor in form and feel was the goal for the pool house.

“The idea was to blend the indoor into the outdoor in form and feel. Through that unique blend, Senses speaks to the heart and the soul” explains Wael Farran, Founder and Lead Designer. 

It is almost impossible not to be seduced by this fanciful flight of the imagination. Discerning taste, a critical eye for detail and the gracious architect’s manipulation of space make this pool house a pleasure for the eyes, inside and out. 

For more information, visit Wael Farran Studio.

Apr 10, 2019
We know the specialists