Sustainable home with indoor-outdoor synergy adapts to growing family's needs

Solar passive home also has extremely functional layout

Photography by: Dion Robeson

Designed by Dalecki Design

Designer Statement:

The owners of ‘The Ash’ came to Dalecki Design looking for a carefully considered, passive solar home. 

As a young, growing family, it was imperative that the home was not only environmentally functional and sustainable, but supported the family as they grew through the different stages of life. 

Working closely with the clients, Dalecki Design was able to create a 4 bedroom, 2 bathroom ‘Green Home’.


The whole house has been designed to wrap apartment, architecture, building, condominium, estate, home, house, property, real estate, swimming pool, window, black, gray
The whole house has been designed to wrap around a central courtyard and alfresco/pool zone

One of the most important considerations for the new homeowner’s was the synergy between the indoors and outdoors. 

The whole house has been designed to wrap around a central courtyard and alfresco/pool zone, which is visible as soon as you walk through the front door, creating an immediate connection. 

Given that the home’s footprint covers a considerable percentage of the block, rooftop gardens have been utilised to create a ‘green home’, providing additional surrounding landscaping. And every room in the house – both upstairs and downstairs – looks directly over exterior greenery. 

Cascading plants surrounding the alfresco and balcony have been utilised for multi dimensional landscaping and to enhance the connection to the outdoors.

Concrete flooring and feature walls complete the simple architecture, floor, flooring, home, house, interior design, living room, real estate, room, wall, window, window covering, gray
Concrete flooring and feature walls complete the simple internal palette

The selected material palette further promotes an indoor/outdoor connection, with feature brickwork flowing from the interiors to the exteriors working to blur the line between the two. 

Concrete flooring and feature walls complete the simple internal palette, whilst timber cladding has been utilised alongside brick and block work externally to add a textural dimension to the simple form of the home.

Dalecki Design has created an extremely functional layout, with no large distances to travel between living spaces. Wherever the homeowners are, they are able to sight everything within the home, creating a sense of connection. 

The two levels of the home provide a clear separation between the children’s wing upstairs, complete with three bedrooms and play zone and the luxurious master suite and living/entertaining zone downstairs.

Awards: Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Winner

Nov 07, 2018
We know the specialists