Revamped Havas Chicago interiors improve connectivity and the work environment

Reinvented interiors ironically bring a sense of space in this downsizing and rejuvenating fit-out of a major advertising company
Story by: Charles Moxham Photography by: Steve Hall of Hedrich Blessing
The reinvented, down-sized offices of Havas in Chicago furniture, interior design, living room, lobby, black, gray
The reinvented, down-sized offices of Havas in Chicago offer space, light and easy connection. Gary Lee Partners undertook the substantial studio upgrade.

Downsizing a studio can have advantages from economy to connectivity. And pro-active interior design may actually enhance the sense of space even as the staff numbers stay the same and the square meterage drops.

Such was the case with the transformative fit-out of advertising firm Havas Worldwide's Chicago studio. Havas wanted to reduce the floor space for this agency and tasked Gary Lee Partners (GLP) with finding a solution. Design principal David Grout says that after assessing Havas' real estate options at various buildings, GLP recommended staying in the current building, giving up a floor, and redesigning the studio's floor plan and aesthetic.

"The existing Havas studio had ranged over three floors and was outdated in terms of both looks and functionality," says Grout. "Over 70 per cent of the existing spaces were devoted to individual offices and the central staircase had been an outmoded 1990s cable-and-tension design. There had also been an unsightly bridge running alongside.

"By removing all private offices from the studio perimeter and installing glass in all conference rooms, we were able to open up the Havas space and provide it with much-needed natural light. The transparent black-glass walls on the meeting rooms contributed to a new-found spaciousness.

With only the original treads remaining, the interior designer completely reshaped the stairs as a bold, sculptural swirl.

advertisement

As this fourth floor plan at Havas Chicago architecture, area, black and white, design, drawing, floor plan, font, line, plan, product design, schematic, square, technical drawing, text, white
As this fourth floor plan at Havas Chicago shows, the majority of individual office spaces have been given over to the good of the communal environment.

"This provides for impromptu staff interactions and offers an event' within the space. At the same time we removed the bridge and part of the floor to open up visual connections between the levels.

"We also stripped out the ceilings and painted the exposed services black. As black recedes, this also added to the sense of volume."

With most offices gone, the new lower-level open floor plan is ideal for collaboration across departments and for impromptu meetings. GLP implemented a common "town hall" space for large, all-office gatherings. Innovative seating options, such as the retractable bleachers incorporated into partitions, were installed for the extra seating required for large gatherings.

To fulfil the advertising firm's desire that every surface have functionality, GLP installed magnetic glass, backpainted glass and tackable materials throughout the office, from walls to columns.

The colour palette, from the black ceilings down to the newly polished existing concrete floors is strictly black, white and grey. These colours follow Havas' branding but also perform another function.

A feeling of space and light pervades the interior design, office, black, gray
A feeling of space and light pervades the reworked Havas Chicago premises.

"The studio's colour scheme is serene and not distracting," says Grout. "And, these subdued tones allow advertising pitches or artwork to stand out when pinned or held up against the walls."

By combining design best practices with Havas' own culture of innovation, GLP delivered a space that is true to the firm's brand and employees," says the design principal.

"Every element, from the colour palette to the implementation of modern technology, was carefully planned with the client's goals as a target. The result is an energetic, innovative studio space where ideas can quickly grow and travel."

Jun 01, 2016

Credit list

Interior design
David Grout IIDA, Gary Lee Partners
Flooring
Existing concrete floor with clear finish
Lighting
Gwen Grossman Lighting Design
Workstations
Empire Office
Main furniture manufacturer
Innovant Benching
Construction
JC Anderson
Carpet
Minimal Carpet Tile from Interlace
Task chairs
Corporate Concepts
Ancillary furniture
Interior Investments

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

The office reimagined

This new office project is based on the metaphor of a town, with different precincts for different uses and a host of civic spaces Read more

Tiny architecture office cleverly utilises a small site

Who says offices need fluorescent lights and dreary carpets? Check out this playful new take on the architecture studio Read more

Upmarket tile solutions complement a high-end car dealership in Auckland

The state-of-the-art new Giltrap showroom building naturally reflects the best of everything attractive, low-upkeep floor and wall surfaces included Read more

Latest books

Home Trends 3305

Your new bathroom should be a place that's a pleasure to spend time in, whether that's at the start or end of the day. But what style of bathroom are you looking for – bright white contemporary or one with a more moody ambience... Read more

Home Trends 3401

If you're designing a bathroom for a new home or renovating your existing one, you'll quickly discover how involved the process can be.It's not only the challenge of how to fit the different functional zones into the often limi... Read more

Home Trends 3303

While a kitchen's primary role has always been functional – food preparation, cooking and clean-up – in today's homes we demand so much more. Our kitchens must now also operate as social hubs on display to the main living areas... Read more