Norton Legal's new HQ

This new workplace for a contemporary law firm features a distinctly industrial aesthetic – fitting for the building
Story by: David Renwick
Large windows mean plenty of light gets into architecture, daylighting, house, interior design, window, gray, black
Large windows mean plenty of light gets into the office

About the project (Text provided by architect): Norton Legal is new workplace for a modest but sophisticated contemporary law firm within an existing industrial building in Melbourne's west. The space was a relatively compact warehouse of 76 square metres and needed to include work areas, a meeting room, entry/waiting and reception area, printing and archive spaces, a breakout and a place for kids to hang out after school.

The tight spatial requirements and large program posed some difficult planning problems and resulted in solutions that often combined the spaces for multiple uses. This included ditching a traditional reception area and including a combined meeting room/entry/waiting area, with a curtain to help give meetings some privacy should there be an unexpected delivery or visitor. In addition the breakout area also doubles as a place for children to watch TV after school.

advertisement


This tiny bathroom is distinctly modern and features floor, interior design, product design, tap, white, gray
This tiny bathroom is distinctly modern and features a clean aesthetic

A limited budget meant only selective insertions of new built structure were possible along with modest material selections that could be creatively detailed and dealt with to achieve the desired warm and sophisticated outcome. Plywood was stained and fluorescent light fittings were painted black.

The addition of the warmer finishes was also able to soften the lovely (but hard) textured precast. Sound attenuation was also important in the intimate space as the 4 staff are often on the phone simultaneously. Both translucent and solid curtains were used to absorb sound, but also served to further soften the spaces, give some flexibility to the zoning and offer veiled views and light through the space.

Nov 01, 2017

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

Do your employees feel like chickens?

Ever felt like you're working in a chicken coop? How many people have this experience and what's going wrong to make them feel this way? Read more

Law firm with an industrial aesthetic

Difficult site problems led to innovative and outside-the-box solutions in this new, decidedly industrial office for a Melbourne law firm Read more

Raw materials

This understated creative design studio features exposed plywood, glass and metal, allowing creativity to flourish Read more

Latest books

Commercial Design Trends Vol 34/02C

Whether you’re travelling for work or pleasure, your hotel experience can either make or break your trip. Our market report in this issue looks at the changing world of hotel design – from five star establ... Read more

Home Trends 3402

Placing the kitchen at the heart of a home is not just about creating a convenient zone for easy food preparation and eating meals.Just as important is the way it's seen as an attractive place where family can spend time togeth... Read more

Home Trends 3401

If you're designing a bathroom for a new home or renovating your existing one, you'll quickly discover how involved the process can be.It's not only the challenge of how to fit the different functional zones into the often limi... Read more

Related profiles

The Circle Property Group

Our architecturally designed building is home to Trends Media Group along with many other industry leading tenants. Read more