Facebook

Tweet

Help

A fluid facade on this new Music Centre by architects McBride Charles Ryan offers a visual symphony to music students and harmonises with neighbouring buildings

Designed by McBride Charles Ryan

From the architects:

The Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS) Music Centre, located in Melbourne, Australia, is the latest in a series of interventions undertaken by McBride Charles Ryan (MCR) across the PEGS Campuses.

The existing single-level Victorian ‘house’ in this project was used by the School for music tuition.

This new building sits alongside one of MCR’s earliest projects for PEGS, completed in 2009 – the Junior Boys’ Year 5&6 Building. The earlier project plays with the tension between the School and its suburban context, perception, and childhood imagination.

This new project was to refurbish the existing historic Music House, add to and provide improved spaces for music tuition and performance.  


Together, the three buildings become more than the sum of their parts, activating the impression of a mini-precinct through the ensemble of buildings, and the creation of a fourth element – the courtyard.

The new addition of the Music Centre acts as a mediator between the formality of the 2009 building and Victorian house.

The new building is comprised of variously sized practice-rooms which allow for individual tuition and group practice.

A large classroom has been included, intended for learning, tuition, and as a key performance space for students, parents, and others.

The addition has all the DNA of your archetypical ‘modernist’ school building and can be seen as part of the family of later institutional typologies throughout the campus.

The utilitarian and modernist origin is a brick and skillion roof building attached to the more formally complex historic building with its variegated silhouette.

The South and West façade’s framed entrance are a reminder of the origins of this institutional typology.

The building applies a playful lyricism to the institutional typology, its key gesture, the line of a frozen soundwave, was passed across the building’s undulating plan, generating the north expression which frames both the new outdoor and performance space.

This new project continues the thematic inspiration of the 2009 building as a kind of musing on context, beauty, and imagination.

The building uses standard school components in an innovative formal composition, with a design intention focused on the pursuit of joy and beauty, allowing the design to transcend the utility of the technology and material used.

Beauty and indeed music have their own utility.

The annex’s relationship to the original Victorian Music house attempts to promote a captivating dialogue, seeking to elegantly prolong the life of a historically significant building.

The brickwork of the old is echoed in the new, retaining a similar patternation while vibrantly distinguishing the two through colour and texture.

The undulation and oscillation of the annex’s façade engages with the lyricism of music as an over-arching theme – the contrast between existing and contemporary meeting in the middle with carefully considered slippages, as ceiling heights change, thresholds and transitions merge, and the two become one.

The heritage is celebrated in every detail, the contrast of volumes, the meeting of a decorative cornice, the preservation of art-deco doors, that add substantially to the narrative and character of the built form.

Credit list

Project
The Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS) Music Centre
Lead architects
Robert McBride and Debbie Ryan
Building surveyor
Florencig Smith Building Surveyors
Structural engineer
Drew Rudd
Cladding
Assorted Glazed Face Brickwork – White, Sky Blue, Black and Turquoise, all by Euroa Clay Products; Deko+ Anti-Fingerprint / Scratch-Resistant Nano-Overlay Technology Panels, by Surteco
Finishes
Metal, brick, wood
Architecture firm
Town planner
ARG Planning
Services engineer
ECM Group
Builder
Bear Projects
Construction systems
Steel, metal ,concrete

Designed by: McBride Charles Ryan

Story by: Trendsideas

Photography by: John Gollings Photography

19 Sep, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Similar Stories