Facebook

Tweet

Help

Inner space – maximising luxury

By following the natural contours of the site, the architects maximised the plan, pulled the building down into the site, and stepped the massing to follow the topography

Designed by Zoltan Pali, SPF:architects

From the architects: 

Tucked into a steep hillside lot in Bel Air, this 1300m² house on Siena Way tested our firmly grounded Modernist principles.

The project underwent several ownership changes since we were first brought on in 2013.

Despite the moving target of changing stakeholders and owner interests, and with three full designs produced, the main goals of the project never changed.

These were namely: to resolve the challenges of the difficult site in an elegant way, deliver sufficient square meterage despite onerous building height limitations, and provide both an intimate family setting and expansive entertainment abilities for the future residents.

Abstract geometry

The project, located in Bel Air, presented many challenges including the site’s steepness, narrow street frontage, neighbour-imposed building height restrictions, and difficult vehicular access. 

An atypical building shape and plan was required to deliver the home that the investors wanted to bring to market.

We decided that the best solution was to react to the site in a literal way. 

By following the natural contours of the site, we maximised the plan, pulled the building down into the site, and stepped the massing to follow the topography. 

The result is a non-definable curvilinear form, still abstracted in architectural geometry, but with a more fluid and organic shape.


Light, play, and nature

A specific height restriction dictated by the neighbour limiting the structure to one storey above grade meant we had to dig deep into the site to unearth the needed additional square meterage required for the development to be feasible financially.

The challenge, then, was in bringing daylight down to the lower levels. 

Two large light wells, one with a monumental stair and glass elevator and one that acts as a sunken court with a sculptural olive tree create the required daylight and ventilation making the lower levels pleasing.

The courtyard not only provides daylighting but brings nature to some of the most frequently used areas of the house. 

From the entry level’s living room, dining room, and master bedroom, the tree’s crown fills the visual experience while the gym, the hallway, and the mini-master bedroom below experience the sculptural olive tree’s trunk.

1300m² of intimacy

Although the home appears relatively modest from the street, it is secretly expansive. 

We worked to avoid the mistake of producing a home that feels cold and vast. 

Our aim in designing any residence is to enable future inhabitants to feel comfortable in all circumstances: whether they are hosting a large fundraising party or enjoying an intimate family dinner.

The plan’s organisation was reversed from the traditional approach. 

The entry-level consists mostly of public spaces: the living room, dining room, kitchen, and an expansive 6m-wide shaded deck overlooking the Bel-Air Country Club. 

A level down, the mini-master, three bedrooms, den, and the lower entry open to a large cantilevered lower deck with a trapezoidal-shaped swimming pool.

A return to stucco

In order to resolve the complex geometries on the exterior of the house, we did something we have not done in a long time – we worked with stucco.

The unfortunate proliferation of stucco homes and buildings in Los Angeles is as well documented as it is vapid. 

It should go without saying, then, that we generally avoid its use.

However, in this case, due to the curvature of the house, we revisited stucco as a facade solution and were pleasantly surprised with the results. 

Requiring very few joint lines, the stucco looks almost monolithic, pairing well with the bronze-painted aluminium slats found on the exterior.

Uniting the interior is a restrained palette and consistent finishes: walls are white and floors are walnut, as is the wall paneling. 

The stone throughout is light beige, a colour that is repeated in the travertine entry wall. 

Large amounts of glass with black anodised aluminium frames allow ample light and ventilation into the home.

Striking a chord

Despite having a more dynamic and fluid geometry than our typical work (the plan is multi-axial; relationships or 'lanes' are turned, rather than straight), the house is still set up on a strict 6m grid – a theme we find ourselves returning to consistently in residential architecture.

Any project we do I start with a structural system, often repetitive and rigorous that allows bedrooms and other basic rooms to fit well spatially, says Zoltan Pali, SPF co-founder & design principal. 

"To me, there’s beauty in this rational approach – it is where I find peace and solace… a structural system that’s expressed in the building. 

"You see it in the columns, in the steel, in the concrete, in the rhythm of the house – to relate it to music: we find a chord we like, one that sounds good, and we repeat it often.”

Designed by: Zoltan Pali, SPF:architects

Story by: Trendsideas

Photography by: Mike Kelley

28 Aug, 2022

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Read More

Similar Stories