Facebook

Tweet

Help

Easy on the eye and the environment

A dramatic, fluid facade and ergonomic build form optimise the look of this mixed-use apartment complex by Brooks + Scarpa and the wellness of its inhabitants

Designed by Brooks + Scarpa 

From the architects:

This 19-unit mixed-use multi-family building includes three storeys of flats and double-height mezzanine loft apartments, as well as 149m² of retail on the ground floor.

The site of a former gas station has been transformed into a model for more compact, responsible urban living. 

The permeable layers of the perforated aluminium façade create an ever-changing screen that sparkles in the sun and glows at night, while simultaneously providing shade to cool the building, reducing noise, and enhancing privacy.


At the same time, the façade layers still allowing for spectacular views, great natural light and ventilation from prevailing breezes which pass through its millions of perforations.

The material reappears as a strategic arrangement of screens on the east, west and north-facing walls, lending a subtle rhythm to the exterior circulation while filtering direct sunlight through the façade. 

This lends unexpected visual depth to the building, enhancing the structure’s geometric texture. 

Its unique architectural form and integrated function creates a high-performing building that is an expression of the people who live there and the environmental and cultural context in which it is built.

The building form is also shaped to create a light filled courtyard on the second level, providing residents with secure and welcoming surroundings while connecting directly to the street below.

Exterior walkways eliminate the need for climate-controlled circulation, while allowing for cross ventilation and ample daylight from a multitude of directions. 

The sheltered central courtyard.
The sheltered central courtyard.

Large areas of glazing and operable window maximise daylighting and optimise building performance. 

Indoor air quality was emphasised by minimising off-gassing – the airborne release of a chemical, a chemical in vapor form.

Formaldehyde-free MDF cabinetry, no-VOC paints, natural linoleum, and LED lighting were all employed to minimise pollution from materials.

These details, coupled with the qualities and character found throughout, distinguish this project from similar projects and benefit not only each individual resident but also the community at large. 

Credit list

Project
Mixed-use housing in Valley Village, Los Angeles
Project team
Lead designer, principal-in-charge – Lawrence Scarpa, FAIA; the team – Angela Brooks, FAIA, Micaela Danko, Tod Funkhauser, Jeffrey Huber, FAIA, Dionicio Ichillumpa, Iliya Muzychuk, Chinh Nguyen, Fui Srivikorn, Diane Thepkhounphithack, Yimin Wu, Arty Vartanyan
Geberal contractor
Hillock Land Company
MEP engineering
Henderson Engineering
Landscape architect
PLAN(t) Landscape Studio
Structural engineer
John Martin Associates
Civil engineering
Barbara Hall

Designed by: Brooks + Scarpa

Story by: Trendsideas

Photography by: Tara Wujcik and Lawrence Scarpa

23 Jan, 2022

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Similar Stories