Facebook

Tweet

Help

Contemporary new clifftop house by Design House has dark glazed cube over monolithic basement

Contemporary home on hill with great sea views through large windows, nestles into trees at rear, open-plan, seamless indoor-outdoor flow

A large overhang creates a sheltered outdoor living architecture, backyard, cottage, estate, facade, home, house, landscape, property, real estate, sky, villa, window, yard, blue
A large overhang creates a sheltered outdoor living area for this contemporary holiday house. The dark wood exterior on the upper level helps the house blend in with the natural bush surrounds.

Prime clifftop locations are always sought after, so it's not surprising that planning a new home on such a site sometimes involves building over the foundations of an older one.

That's what happened with this project in Coromandel, says designer Kris Wilson, director of Design House Architecture.

"The owners couldn't go past the view, even though there was an existing bach on site. We removed most of this house and built a new home on the old foundations."


With large sliding doors front and back, this apartment, architecture, estate, home, house, interior design, penthouse apartment, property, real estate, sky, villa, window, teal, blue
With large sliding doors front and back, this clifftop holiday house resembles a modern pavilion.

Wilson says a simple, contemporary aesthetic and layout was required, to suit laid-back coastal living and entertaining. The home also had to be integrated with the bush backdrop.

"We anchored the building to the site with a solid, monolithic basement, and floated a dark glazed cube over the top. This achieves a strong geometric expression and helps to exaggerate the clifftop experience, providing multiple view paths. The darker upper level reduces the building's apparent mass when seen from the ocean or the road the house looks as if it is suspended within the treetops."

The house, a finalist in the ADNZ/Resene Architectural Design Awards, features many sustainable design initiatives.

Cantilevered concrete steps lead up to the entry architecture, backyard, building, estate, facade, home, house, lighting, property, real estate, residential area, villa, window, blue, black
Cantilevered concrete steps lead up to the entry of this contemporary cliff-top house by Design House Architecture. The house was a category finalist in the 2014 ADNZ/Resene Architectural Design Awards.

For details, contact Design House Architecture, 29 Marnane Terrace, St Andrews, Hamilton 3200, phone (07) 849 3074. Email: kris@designhouse.co.nz. Website: www.designhouse.co.nz

Story by: Trendsideas

18 Sep, 2014

We know the Specialists

Related Book

Nz3010 Minicover - architecture | furniture | home architecture, furniture, home, interior design, living room, brown

New Home Trends features top locations from New Zealand and the rest of the world. New Home Trends is dedicated to provide inspirational design ideas, products, services, and information for home brands or makeovers

Similar Stories