Contemporary, marble bathroom by Leonnie Von Sturmer

An internal, remodelled penthouse bathroom, with twin sinks sitting on a continuous wall-hung vanity, and large walk-in shower.

This internal bathroom in a penthouse apartment was bathroom, floor, interior design, property, room, sink, tile, gray
This internal bathroom in a penthouse apartment was completely stripped and refitted to create a much lighter, more spacious ensuite. Designer Leonie von Sturmer introduced a central pillar to shield the large shower area behind. This features small square porcelain tiles that are a similar material to the tiled walls and floors. The cantilevered vanity has walnut cabinetry and a Carrara marble top.
A lack of natural light and space had to be addressed during this bathroom renovation.

Internal bathrooms can pose a challenge for designers due to their lack of natural light. Space is often another issue needing to be addressed.

Both these factors came into play with this penthouse apartment renovation, says designer Leonie von Sturmer.

"The existing ensuite bathroom was very enclosed with a bath right along the back wall, a corner shower, and two glass doors at a 45° angle. There was not a lot of space remaining."

Walnut shelves feature in a niche in a bathroom, bidet, ceramic, floor, interior design, plumbing fixture, product design, room, sink, tap, tile, toilet, toilet seat, wall, gray
Walnut shelves feature in a niche in a half wall beside the toilet in this bathroom. The niche accommodates a magazine rack.

To create a much lighter, more spacious room, the bathtub was removed. This left space for a larger, open shower area, which is positioned behind a new tiled pillar in the centre of the room.

"The pillar provides a degree of privacy for the shower, but doesn't enclose the room," the designer says. "The owner didn't want to be able to see straight into the shower area."

Wrapping all sides of the pillar in small, square porcelain tiles similar to the larger tiles that line the rest of the bathroom helps to give it definition and textural interest.

Light touch penthouse bathroom remodel by Von Sturmers bathroom, bidet, ceramic, floor, interior design, plumbing fixture, product design, room, tap, tile, toilet, toilet seat, wall, white
Light touch penthouse bathroom remodel by Von Sturmers

"Removing the bath also gave us more space for a longer vanity unit," says von Sturmer. "This features flush, cantilevered walnut cabinetry. We lined the interior of the cabinets and the mirrored doors with walnut to add a touch of luxury, and also introduced walnut shelving. The walnut is teamed with Carrara marble on the vanity top."

Because the owners wanted the layout to follow Indian vastu shastra and Chinese feng shui design principles, the toilet area needed to remain in its existing position near the door, on the southwest side of the room. However, a half wall was added to hide it from the entry. A walnut magazine rack was set within a niche in the wall.

LED lights were specified to maximise the light-coloured porcelain tiles on the walls and floor, reinforcing the sense of openness.

Jul 22, 2013
We know the specialists