Facebook

Tweet

Help

Coach house renovation makes the most of good bones

This home's coach house origins are retained mainly in the form of ruby brick courtyards. The reinvented interiors are a mix of 1960s-meets-contemporary elements. The outcome is a charming home that successfully blends old and new  

As part of this renovation, the view through
As part of this renovation, the view through the house culminates in the den where a linear gas fireplace is inset into a dramatic wall of dark veined stone, trimmed in bronze.

Designed by Taylor Smyth Architect

From the architects:

Tucked discreetly down a quiet urban laneway, the original building was part of Moore’s Hearse Livery and had been used as a vehicle depot. Altered and added to overtime, it was converted into a residence in the 1980s. The only thing left from the livery is the brick walls in the courtyards.

Taylor Smyth Architects, working with William Fulghum Design Associates, gutted the two-storey structure down to the bare studs and enhanced the key features of the residence with a contemporary light-filled interior that incorporates a rich material palette of wood, stone, bronze, and leather. 


Vintage 1960s furniture elements were combined with more
Vintage 1960s furniture elements were combined with more modern elements in the interior design.

New furniture was selected for all spaces to complement the design. Distinctive wall and ceiling light fixtures throughout the house combine vintage 1960s pieces with modern ones.

The entry hall features built-in millwork, combining walnut, lacquered wood, and custom closet doors of leather, trimmed in bronze. From there, the view through the house culminates in the den where a linear gas fireplace is inset into a dramatic wall of dark veined stone, trimmed in bronze.

New furniture was selected for all spaces to
New furniture was selected for all spaces to complement the design.

The most remarkable features of the house are the pair of ivy-clad landscaped walled-in courtyards that flank the den, and the extensive rooftop terrace above.

A single ceiling plane unifies the living and dining room, appearing to float away from the walls with the incorporation of soft indirect lighting around its perimeter, and the ceiling is pierced by two skylights that flood the space with light. 

The living room features a stone and walnut-clad fireplace.

A single ceiling plane unifies the living and
A single ceiling plane unifies the living and dining room, appearing to float away from the walls with the incorporation of soft indirect lighting around its perimeter, and pierced by two skylights that flood the space with light.

The stair to the second floor is surmounted by a skylight and continues up another partial level to the large private landscaped terrace over the living/dining and den, where raised planters and a series of decks define a sequence of seating and entertaining spaces. 

A custom wood screen, its random vertical slats creating a rich composition of light and shade, conceals the wall of the second floor.

The second floor contains the master bedroom, ensuite bathroom and walk-in-closet, and a second bedroom and bathroom. 

The master bathroom is illuminated through a screen of alternating back-painted and acid-etched glass with diffuse natural light from the skylight at the stair. Inside,  Laminan Bianco Statuario Venato and charcoal coloured porcelain tile create a dramatic contrast of light and dark.

The Ivy-clad landscaped courtyards are a feature of
The Ivy-clad landscaped courtyards are a feature of the home.

Credit list

Story by: Trendsideas

07 Feb, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER renovations 1 -

Renovating your home is an opportunity to refresh, expand and renew. Here's all the inspiration, ideas and information you need to get started.

Similar Stories