All-round outlook

Every room in this apartment enjoys views of the harbour, city and a nearby park
Story by: Mary Webb
View of a large apartment development in Auckland apartment, architecture, building, condominium, estate, home, house, mixed use, outdoor furniture, property, real estate, residential area, sunlounger, white, gray
View of a large apartment development in Auckland with views of the harbour, wharves and parks.

Within a large apartment development, care with space planning is critical to ensure that all the units have good access to natural light and views, without compromising their individual privacy.

Spacious interiors that flow through large doors and windows onto balconies are among the features that ensure the White Heron Apartments are light-filled and make the most of the panoramic views.

Architect Colin Leuschke of Leuschke Group says the complex was designed with generously sized apartments to suit the premium location.


View of the open plan living area featuring house, interior design, living room, property, real estate, window, gray
View of the open plan living area featuring Poggenpohl cabinetry and Feltex carpets.

"The site offers views in several directions, so we aimed to provide an attractive outlook from every apartment. Because of the shape of the site we were able to achieve this and safeguard the privacy of individual residents at the same time," says Leuschke.

Stewart Harris of Martin Hughes Interior Architects worked on the layout and interior design of the apartment featured on these pages.

Minimal circulation spaces and an open-plan layout allow natural light from windows and sliding doors on the front wall to penetrate deep into the interior of the apartment. With this design, the light and views can be enjoyed even from the kitchen at the rear of the main living room.

The bedroom and bathroom in the master suite architecture, floor, interior design, room, wall, gray, white
The bedroom and bathroom in the master suite are open plan.

Lesser-used rooms, such as the bedrooms and bathrooms, are located on the south-facing back wall of the apartment.

"We selected an interior scheme to run through the whole apartment. Classic stone tiles are used for the floors, and for benchtops in the kitchen and bathroom. Walls are painted in neutrals greys, creams and beiges. This provides an understated background that doesn't dominate the view, and allows the new owners to individualise the apartment by adding their own colours, finishes and artworks," says Harris.

Jan 07, 2010

Credit list

Interior designer
Stewart Harris, Martin Hughes Interior Architects
Civil engineer
Harris Foster Consulting
Quantity surveyor
WT Partnership
Fire consultant
Chester Consultants
Glass balustrade
Glass Projects
Kitchen and laundry cabinetry
Joinery fittings
Jones & Sandford
Tiling
Y Not Tiling
Louvres
Sunshield Louvres
Construction
Dominion Constructors
Mechanical and electrical engineer
Gerhard Furter
Landscaping
Trudy Crerar
Windows and doors
Phoenix Aluminium
Floor coverings
Feltex; Comfloor
Wardrobes
Sharp & Page
Steel windows
Adams Steelguard
Fireplace
The Fireplace
We know the specialists