Facebook

Tweet

Help

The high octane, big spectacle world of Grand Prix racing might seem like anything but a bastion of green thinking. However, this new Grand Prix facility laps traditional thinking with a building and build programme that reflects sustainable thinking at every turn

Designed by Les architectes FABG

From the architects:

As part of a renewal agreement for the Formula 1 Canadian Grand Prix, the city of Montreal had to replace the existing temporary structures with a larger permanent building that would more adequately meet the needs of the event.

The new paddock includes garages for the teams, offices for the International Automobile Federation (FIA) and the promoter, a lounge area for 5000 people and a Multimedia Centre for journalists and broadcasters.

All furniture and equipment is shipped from abroad and installed for the duration of the event.

To facilitate the completion of the $50 million project in the 10 free months between the two Grand Prix editions, the building was designed as an assembly of prefabricated parts, including concrete panels, steel beams and columns, CLT wooden beams and panels, curtain walls and removable partitions.

It can also be easily disassembled and the materials recycled in case of Grand Prix termination.

Unlike other international Grands Prix, the lounge areas have no exterior walls and are not air-conditioned, the interior spaces are minimally finished and the building must make responsible use of the public funds invested while equipping Montreal with equipment that reflects the city's identity and values for an event seen by more than 300 million people around the world.


The new paddock will have up to 13
The new paddock will have up to 13 stables, each of which will have front access for single-seaters, drivers and technical teams, as well as a service access at the rear of the building for equipment or for quick access to the redeveloped hospitality area.

Concept

The building echoes the innovative structures that marked Quebec's imagination when the 1967 World's Fair was held on the site of Île Notre-Dame.  

The Terre des Hommes logo using the Y to represent men with outstretched hands remains an indelible symbol of the summer that marked the advent of modernity here.

The wooden structure proposed for the roof is based geometrically on this memory and reflects the city's desire to move away from the images and values usually associated with motor racing and more specifically with Formula 1.

The advent of new owners and executives at the head of the circuit has made possible the acceptance of this proposal, which corresponds to their desire to depart from the ostentatious globalised luxury in order to highlight the cultural and geographical specificity of each stage of the circuit and adapt it to emerging values.  

Programme

The new paddock will accommodate up to 13 stables, each of which will have front access for single-seaters, drivers and technical teams, as well as a service access located at the rear of the building for equipment or for quick access to the redeveloped hospitality area.

Designed without a permanent division, the garage space is modular according to the needs of the teams at each edition of the Canadian Grand Prix.

Temporary partitions will be used to create the desired divisions and thus suit the technical needs of this constantly evolving sport.

Unlike the old control tower which was made at height to offer good visibility on the track, the new tower is arranged horizontally on 2 floors right in the building, as new race control technologies now require less direct visibility.

The building has been designed to multiply the
The building has been designed to multiply the views on the race track.

A media space is integrated into the building rather than being located in a temporary marquee, in order to provide quality services to journalistic representatives, namely modular lighting, a suitable ventilation system and electrical and telecommunications connection boxes including optical fibre.

This media space is also a rental space made available to Montrealers for events outside the Grand Prix period in all seasons.

The building has been designed to multiply the views on the race track, but also on the entire environment of the park that surrounds it, with the development of several terraces on the 2nd and 3rd floors.

The new building being higher presents a 360-degree panorama to the spectators.

In the distance, the city of Montreal is visible.

On the other side, you can see at first glance the Olympic pool where groups of rowing, canoeing and dragon boats train. Behind, there is a narrow vista of the St. Lawrence River crossed by freight boats, then the South Shore of Montreal.

Universal accessibility

Accessibility has been completely redesigned in the new building. The entire ground floor is on the same level as the ground and the floors are accessible via a panoramic glass elevator located at the east entrance.

Bleachers and bathrooms are also provided to ensure universal accessibility and ease of travel.

Horizontal tower? Instead of going up, the observation
Horizontal tower? Instead of going up, the observation 'tower' runs along the top of the building.

Sustainable development

The structure of the roof of 1425 m³ is made of wood, a durable and renewable material. Since, during its growth, wood captures CO2 from the atmosphere and sequesters it in its fibre, this volume of wood corresponds to the sequestration of more than 1000 tons of CO2.

Wood is thus considered carbon negative, which means that not only does the use of wood in construction generate low carbon emissions, but it also helps to remove additional carbon dioxide from the atmosphere.

The waterproofing of the roof is carried out with an elastomeric coating covered with white mineral granules in order to limit the heat island effect and the temperature rise for the spectators.

The solar photovoltaic panels on the terrace total 64m² and should store enough solar energy in one year to compensate for the energy expenditure required for the complete building at a Grand Prix.

The installed system will provide an average of 87,600 kw/hre per year and the estimated energy consumption during the Formula 1 event is 88,940 kw /hre.

A Grand Prix building with quite a difference.
A Grand Prix building with quite a difference.

Local Production

The wood used for the beams, in the form of glued and cross-laminated timber (CLT), as well as for the decking, also in cross-laminated timber, is sourced locally and includes utilisation of small pieces of wood to optimise the fibre of the entire tree during cutting.

The precast concrete parts come from a local company, as are the curtain walls and the steel structure. The division into several separate batches of the structure (concrete, steel and wood) allowed the simultaneous production in the factory of colossal quantities of material as well as their erection in a very limited period of time and despite a harsh winter.

Credit list

General contractor
Geyser Group
Project team
Éric Gauthier (project director), Marc Paradis (project manager), Nicolas Moussa (project manager)
Structure
CIMA+

Designed by: Les architectes FABG

Story by: Trendsideas

Photography by: Steve Montpetit

23 May, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER NZ3701 C -

Design ideas and approaches abound in this Commercial Design Trends edition. Check out global architecture firm Woods Bagot’s winning design for a Design Excellence Competition regarding the 131 Henry Street, Penrith redevelopment. Not sure what creating a fun call centre environment might be like? We feature a colourful version here themed on a beachside setting. Plus, is the humble book a thing of the past? Far from it, if our surprising featured library is anything to go by – everything from solar orientation to maximising use for all is considered. Plus, how does New Zealand’s natural relaxing vibe into an office environment – a collection of free-standing acoustic screens succeeds on an aesthetic and acoustic front.

Similar Stories