A splash of colour

These colourful blocks, designed by SPORTS collaborative, are a refreshing new art installation
Story by: Trends
Designed by SPORTS architecture, morning, recreation, sky, tourist attraction, urban area, water, yellow, white
Designed by SPORTS

Designed by SPORTS From SPORTS: Runaway is the winner of the Museum of Contemporary Art Santa Barbara Take Part / Make Art Pavilion Competition. In order to emphasise the MCA Santa Barbara’s goal for the pavilion to act as a ‘vibrant beacon’ to the diverse communities of Santa Barbara, our project emphasises a vibrantly saturated visual environment that aims to architecturalise the aesthetic quality of air in Santa Barbara. The aesthetic qualities of the air in Santa Barbara is often very powerful and visible - a beautiful blur caused by heat (heat shimmer or mirage) and beach fog (June gloom). Runaway privileges this visual and atmospheric effect and in so doing, acts as a beautiful spectacle and object of urban decor for the communities of Santa Barbara. The three objects of Runaway are simple self-similar geometries and have a number of different possible orientations. In some orientations the matrix object acts as a dappled-shade structure, while in other orientations, the matrix can act as a wall, a loungescape, a bench, or a performance stage. The project will be moved to 6 different sites in at least 3 different neighborhoods during its life-span in Santa Barbara. The composition and display of the collection is intended to be different at each site, allowing for a variety of programs to be supported by the pavilion, while also establishing a renewed existence at each new site. As a whole, the project is envisioned as a collection of urban décor objects that decorate the landscape of Santa Barbara while at the same time dissolving into its air. As the objects move from site to site, their display will be different, their program will be different, the visual experience of the blurry material overlap will be different – bringing a unique identity to the different neighborhoods. While the fully “interior” space of the pavilion is limited – prioritising instead an open spatial composition - the tall matrix structures cast shadows at most times of the day that provide a patterned (dappled) partial-shade in the spaces between the structures. In this way, the project provides a variety of shading conditions that allow for greater engagement and expanded use. Once finished with a series of brightly-coloured paints (cyan, magenta, yellow), the thousands of linear elements within each of the objects emphasises a thick and saturated haze.


May 23, 2017
We know the specialists