Treehouse at Parkside Walk

This apartment complex features double height communal spaces, a landscaped deck with resort style facilities and an infinity edge swimming pool

Story by: Trends
Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio apartment, building, campus, condominium, corporate headquarters, estate, mixed use, property, real estate, residential area
Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio

Architect: MJA Studio

About this project: MJA obtained DA approval in Dec 2017 for a unique corner site within Parkside Walk, Jolimont - a joint re-development between LandCorp and the Town of Cambridge.

The site sits adjacent to a major diagonal, landscaped, pedestrian pathway and was originally the grounds for a plant nursery up until the mid 1990s. The design seeks to embrace and re-interpret the rich history of the site to create a vibrant residential address for the end users.


Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio floor, flooring, interior design, living room, room, gray
Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio

A total of 48 apartments are proposed, all being dual aspect and cross ventilated. A number of apartments also incorporate adaptable principles to assist with ageing in place.

Double height communal spaces face across a northern landscaped deck with resort style facilities including an infinity edge swimming pool. A sculptural pergola creates a canopy of shade for the communal space and provides dappled light for all year occupation.

The curvaceous built form creates a horizontal language along the northern perimeter to address the public pathway. A contrasting façade on the southern side incorporates a more vertical rhythm referencing a townhouse style vernacular for this more private aspect.

Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio cabinetry, countertop, cuisine classique, furniture, interior design, kitchen, gray, black
Treehouse at Parkside Walk – MJA Studio

The apartments rise over 6 storeys, ranging from 1 – 3 bedroom options. Strong connections to landscaping, the peeling back of the canopy, blurred lines between light and shade, indoor and outdoor, and emphasis on soft natural finishes bring warmth to the proposal and buffer the connection between public and private spaces.

Mar 01, 2018
We know the specialists