Oxford Street kitchen

Given the client's request for a dark kitchen, it was all the more important that Design + Diplomacy made this space as open and light-filled as possible

Story by: Trends
Lights hang out from various points on the countertop, interior design, kitchen, loft, table, black, white
Lights hang out from various points on the wall

Designer: Design + Diplomacy

About the project (text supplied): The client requested a dark kitchen which would also throw hints to the industrial aesthetic of the iconic Collingwood Foy & Gibson building in which it is located.

The original design did not utilise the vast space, resulting in areas that the clients could not properly use. By extending the footprint of the kitchen to the window with a return we have been able to more than double the original storage.


You can easily move from the lounge into furniture, interior design, living room, loft, table, white
You can easily move from the lounge into the kitchen

The steel island bench top was manufactured and folded in Hobart by Cordwell Lane builders. All joinery was manufactured by Mark Gauci at Complete Interior Design who custom-made the round pull-function for this project.

By sticking the monochrome palette we were able to layer multiple textures resulting in a reasonably minimal outcome. We wanted to create a functional space while working with the restrictions of existing obscure angles.

Our play on the linear motif from the bluestone Turkish tiles and security glass under the island to the contrasting plywood shadow line under the bench top has assisted in detracting the focus from the angle of the first floor mezzanine which posed a challenge when working with the kitchen below.

The curving island is different – and 'lightens' countertop, daylighting, furniture, interior design, kitchen, table, window, white, red
The curving island is different – and 'lightens' the kitchen

We also extended the interior footprint of the apartment by moving the original external doors to the side and tiling what was an extension of the courtyard, creating a sunroom.

A focus on durability and easy maintenance lead us to discover a new bench top nanotech material, Fenix NTM, which is anti-fingerprint and resistant to dry heat, scratches and abrasions. As well as being extremely matt and low light reflective, any scratches that do appear on the surface can be healed thermally.

Feb 28, 2018
We know the specialists