One-stop Singapore shop

Architecture can be instrumental in the reconsideration of how society views its ageing population – this ground-breaking project – Kampung Admiralty – by WOHA is an excellent case in point. Kampung is Malay for 'village'.

Story by: Trends Publishing/architects Photography by: Darren Soh, Patrick Bingham-Hall, K. Kopter
Kampung Admiralty by WOHA – fresh architectural thinking apartment, bird's eye view, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, elevation, metropolis, metropolitan area, mixed use, neighbourhood, property, real estate, residential area, tower block, urban design, gray
Kampung Admiralty by WOHA – fresh architectural thinking for Singapore

From the architects – WOHA

Kampung Admiralty is Singapore’s first integrated public development that brings together a mix of public facilities and services under one roof. The traditional approach is for each government agency to carve out their own plot of land, resulting in several standalone buildings. This one-stop integrated complex, on the other hand, maximises land use, and is a prototype for meeting the needs of Singapore’s ageing population.

Located on a tight 0.9Ha site with a height limit of 45m, the scheme builds upon a layered ‘club sandwich’ approach. A “Vertical Kampung (village)” is devised, with a Community Plaza in the lower stratum, a Medical Centre in the mid stratum, and a Community Park with apartments for seniors in the upper stratum. These three distinct stratums juxtapose the various building uses to foster diversity of cross-programming and frees up the ground level for activity generators. The close proximity to healthcare, social, commercial and other amenities supports inter-generational bonding and promotes active ageing in place.


Kampung Admiralty  architecture, interior design, lobby, mixed use, gray
Kampung Admiralty 
Kampung Admiralty  apartment, architecture, condominium, daylighting, house, interior design, lobby, mixed use, window, brown, green
Kampung Admiralty 

The Community Plaza is a fully public, porous and pedestrianised ground plane, designed as a community living room. Within this welcoming and inclusive space, the public can participate in organised events, join in the season’s festivities, shop, or eat at the hawker centre on the 2nd storey. The breezy tropical plaza is shaded and sheltered by the Medical Centre above, allowing activities to continue regardless of rain or shine.

Locating a Medical Centre in Kampung Admiralty means that residents need not go all the way to the hospital to consult a specialist, or to get a simple day surgery done. To promote wellness and healing, the centre’s consultation and waiting areas are washed in natural daylight from perimeter windows and through a central courtyard. Views towards the Community Plaza below, and the Community Park above also help seniors feel connected to nature and to other people.

Kampung Admiralty  floor, flooring, hardwood, house, interior design, property, real estate, room, wood flooring, gray, brown
Kampung Admiralty 

The Community Park is a more intimately scaled, elevated village green where residents can actively come together to exercise, chat or tend community farms. Complementary programmes such as childcare and an Active Aging Hub (including senior care) are located side by side, bringing together young and old to live, eat and play. A total of 104 apartments are provided in two 11-storey blocks for elderly singles or couples. “Buddy benches” at shared entrances encourage seniors to come out of their homes and interact with their neighbours. The units adopt universal design principles and are designed for natural cross ventilation and optimum daylight.

Kampung Admiralty architecture, bird's eye view, city, condominium, daytime, home, house, metropolitan area, mixed use, neighbourhood, plant, real estate, residential area, roof, sky, suburb, tree, urban area, urban design, brown
Kampung Admiralty
Oct 31, 2018

Credit list

Client
Housing & Development Board
Project team
Wong Mun Summ, Richard Hassell, Pearl Chee, Goh Soon Kim, Phua Hong Wei, Richard Kuppusamy, Jonathan Hooper, Yang Han , Lau Wannie, Gillian Hatch, Kwong Lay Lay, Zhou Yubai
Civil and structural engineer
Ronnie & Koh Consultants
Quantity surveyors
Davis Langdon KPK
Main contractor
Lum Chang Building Contractors
Architects
WOHA
Interior design
Sofwan , John Paul R Gonzales
Mechanical and electrical engineer and Greenmark consultant
AECOM
Landscape consultant
Ramboll Studio Dreiseitl Singapore
We know the specialists