Law firm with an industrial aesthetic

Difficult site problems led to innovative and outside-the-box solutions in this new, decidedly industrial office for a Melbourne law firm

Story by: Trends
Norton Legal architecture, interior design, office, gray, black
Norton Legal

Design: Dreamer

About the project (text supplied): Norton Legal is new workplace for a modest but sophisticated contemporary law firm within an existing industrial building in Melbourne's west. The space was a relatively compact warehouse of 76sqm and needed to include work areas, a meeting room, entry/waiting and reception area, printing and archive spaces, a breakout and a place for kids to hang out after school.

advertisement

Norton Legal chair, furniture, interior design, loft, table, gray, white
Norton Legal

The tight spatial requirements and large program posed some difficult planning problems and resulted in solutions that often combined the spaces for multiple uses. This included ditching a traditional reception area and including a combined meeting room/entry/waiting area, with a curtain to help give meetings some privacy should there be an unexpected delivery or visitor. In addition the breakout area also doubles as a place for children to watch TV after school.

A limited budget meant only selective insertions of new built structure were possible along with modest material selections that could be creatively detailed and dealt with to achieve the desired warm and sophisticated outcome. Plywood was stained and fluorescent light fittings were painted black.

Norton Legal architecture, house, interior design, wood, black, gray
Norton Legal

The addition of the warmer finishes was also able to soften the lovely (but hard) textured precast. Sound attenuation was also important in the intimate space as the 4 staff are often on the phone simultaneously. Both translucent and solid curtains were used to absorb sound, but also served to further soften the spaces, give some flexibility to the zoning and offer veiled views and light through the space.

Feb 22, 2018

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

Art of darkness

Form, lighting and circulation were used to evoke a dramatic Film Noir feel in the new Jian Li Ju Theatre in China Read more

New six-storey commercial building designed for pivotal gateway site

A prime inner-city site, eye-catching fritted-glass facade, roomy, versatile floor plates and green credentials make the PwC Centre an elegant pointer to Christchurc... Read more

Norton Legal's new HQ

This new workplace for a contemporary law firm features a distinctly industrial aesthetic – fitting for the building Read more

Latest books

Fowler Homes

These high-quality homes proudly designed and built by Fowler Homes are just the starting point for your own inspiration. They reflect the latest and best  ideas, materials and technologies to benefit your own home Read more

Home Trends 3305

Your new bathroom should be a place that's a pleasure to spend time in, whether that's at the start or end of the day. But what style of bathroom are you looking for – bright white contemporary or one with a more moody ambience... Read more

Home Trends 3306

Renovating a tired and dated kitchen will not only add to your enjoyment of cooking – it can also totally transform the way you use all of your living spaces, indoors and out. But where do you start and what's actually possible... Read more