Gloomy apartment gets modernising makeover

A poorly designed apartment receives a desperately needed renovation to become much more open and functional. Check out the impressive before and after shots to see the difference

Photography by: Mark Roskums
The makeover of this apartment opened the spaces building, cabinetry, ceiling, dining room, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, kitchen, loft, property, real estate, room, table, wall, wood flooring, gray
The makeover of this apartment opened the spaces up to natural light and stunning views.

By Niv Ben-Adi, atelier036

From the architect:

Taking advantage of copious natural light and breathtaking views of Manhattan, architect Niv Ben-Adi of atelier036 created free flowing spaces on both the living/entertainment and private levels of this Fort Lee, New Jersey duplex apartment in a contemporary style building. 

On the first floor, existing walls and built-in elements were removed to make the combined kitchen, dining and living room areas a single, accessible space with a wall of light from the combined windows overlooking the view. Separate spaces were carved out for a powder room and coat closets. 

On the upper level, the master bedroom was designed as an open space with a king sized bed facing a large window overlooking the Hudson River and the New York City panorama. The bedroom area is distinguished by subtle architectural elements and keep it open but with an abiding sense of privacy. 

For the accompanying master bath, Niv designed a shower stall with a sheet of glass that allows anybody showering a view through the bedroom  and beyond the windows to the sky and cityscape beyond. 

To echo the architectural style of the spaces, Niv specified a balanced monochromatic color scheme for the walls, fixtures and architectural enhancements.


Before: The kitchen felt cluttered, dark and tired building, cabinetry, countertop, furniture, interior design, kitchen, property, real estate, room, gray, black
Before: The kitchen felt cluttered, dark and tired due to its design and layout.
After: With walls and other in-the-way elements removed, architecture, bar stool, building, cabinetry, ceiling, chair, countertop, cupboard, floor, flooring, furniture, home, house, interior design, kitchen, material property, property, room, shelf, shelving, stool, table, white, gray
After: With walls and other in-the-way elements removed, the kitchen is now open to the surrounding living areas – as well as improved access to natural light and views.
Before: Despite an abundance of artificial lights and architecture, building, ceiling, design, glass, interior design, laboratory, material property, room, gray, black
Before: Despite an abundance of artificial lights and mirrors, the space still feels dim and cramped.
After: Paring back the design helps the smaller aluminium, architecture, bathroom, building, ceiling, door, floor, flooring, glass, house, interior design, loft, material property, plumbing fixture, property, real estate, room, tile, toilet, wall, gray, white
After: Paring back the design helps the smaller bathroom feel infinitely more spacious.
Before: The living space continued the apartment's poorly-lit, building, ceiling, furniture, interior design, living room, property, real estate, room, gray, black
Before: The living space continued the apartment's poorly-lit, chaotic design.
After: A monochromatic colour scheme makes certain elements apartment, architecture, building, ceiling, chair, coffee table, comfort, couch, design, floor, flooring, furniture, home, house, interior design, living room, loft, property, real estate, room, slipcover, sofa bed, suite, table, white, gray
After: A monochromatic colour scheme makes certain elements within the home stand out, rather than have them all compete with one other.
Apr 26, 2019
We know the specialists