Art of darkness

Form, lighting and circulation were used to evoke a dramatic Film Noir feel in the new Jian Li Ju Theatre in China
Story by: Sunshine PR
Drama central – changing room props are highlighted black, black and white, darkness, monochrome photography, phenomenon, photography, room, black
Drama central – changing room props are highlighted by a single spot light.

The Jian Li Ju theatre company, in an interesting examination of typology, offers a unique spectator experience where the audience plays an integral part of the performances and productions. As such the brief for their new premises in Shanghai demands a careful architectural approach to the relationships between space, event and movement. MDO, the architects selected to take on this mantle, have addressed these conditions with a deliberate and exaggerated exploration of form, lighting and circulation.The practice has taken the cinematic expression of film noir and applied its heightened sense of drama to the atmosphere within to create a sequence of contrasting spaces that read as a montage of screenshots from a film reel.With work of this nature, the architectural theory of Tschumi, especially the 1976 Screenplays project, is never far away and many of the formal strategies employed by MDO directly reference the parallels with screen editing and the time-space nature of architecture. Tools such as distortion, repetition and superimposition often used by the great directors of the film noir scene have all been applied as a method to soak the interior with all the atmosphere of a 50s Hollywood melodrama.The theatre is accessed off a nondescript side-street in central Shanghai, the entrance door hidden at the back of an antique furniture emporium. Visitors only arrive with a time, location and number. From the door, a stair leads down into the darkness and from there the circulation seeks to create a sense of departure from the world outside, a deliberate act of disorientation initiated by a dark curved corridor that emphasises low-key lighting and leads to the spaces inside.The functions are organised into a linear arrangement of spaces, where the visitor is prevented from going backwards, as if following an unknown figure through the street at night.The palette is simple, throughout monotone, minimal with a hint at texture through the treatment of the plaster to give a lustre and depth to the spaces.In contrast to the threshold sequence, the lobby, is bright and lined with acoustic paneling on the walls and benches creating a closed and soft environment—a moment of respite before the performance begins and the drama is further heightened.When it is time, each participant in the production enters a small changing space, highlighted by an eerie number projected from a pinhole aperture on to the dark corridor floor. In this space, reminiscent of a Lynch production set complete with heavy velvet curtains, they are provided with a script and transform into character.They emerge from a costume change into a small anti-chamber where the four enclosing walls are asymmetrical, an unsettling space where the main focus is on a number displayed through a magnifying glass giving stage directions to the participating actors waiting in anticipation.After the show concludes the sequence finishes with a hall of mirrors, one final nod to the film reel and the cinematic traditions that their design engages with. Given this final space is predominantly used for photographs and selfies, their last note is intentionally witty, a critical reflection on the ambiguous relationship between actor and audience that their architecture has curated throughout.

advertisement

May 28, 2018

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

Tough, low-maintenance carpet tiles that come with strong green credentials

Forward-thinking office design like the new highly flexible B:Hive offices demands forward-thinking materials – Mohawk carpet tiles met the criteria Read more

The office reimagined

This new office project is based on the metaphor of a town, with different precincts for different uses and a host of civic spaces Read more

New six-storey commercial building designed for pivotal gateway site

A prime inner-city site, eye-catching fritted-glass facade, roomy, versatile floor plates and green credentials make the PwC Centre an elegant pointer to Christchurc... Read more

Latest books

Home Trends 3403

The design of our homes – new or renovated – should be an individualistic response to our lifestyle, family set-up and budget. But there are also common requirements we should all aim for – a balance of public and private space... Read more

Home Trends 3307

While we might all have ideas for the home design that we want, consulting a good architect or designer will also open us up to other design possibilities that we haven't thought of.To help get you started on creating the home ... Read more

Home Trends 3306

Renovating a tired and dated kitchen will not only add to your enjoyment of cooking – it can also totally transform the way you use all of your living spaces, indoors and out. But where do you start and what's actually possible... Read more

Related profiles

The Circle Property Group

Our architecturally designed building is home to Trends Media Group along with many other industry leading tenants. Read more