Facebook

Tweet

Help

2022 TIDA International Home of the Year

See Winners, Runners-up and Finalists in the 2022 TIDA International Home of the Year – new homes and renovations from leading architects and designers

Winner: 

TIDA International New Home of the Year

S^A | Schwartz and Architecture – San Francisco

To quiet a noisy road, this 350m² new home in the heart of the Bay Area’s Silicon Valley turns inward to create an urban cloister buffered from the surrounding city. 

Instead of shirking from the noise to the farther reaches of the site – and thereby creating a large front yard of limited value – the architects sidle the structure up to the street and turn its back to it.  

The result is 4.3m tall board-formed concrete wall that both anchors the home on the site and is ever-present on the interior.

See more

Judges' comments:

The design of this home embraces the challenging aspects of the site and not only rises above them but utilises perceived difficulties to optimise the design in a truly architecturally inspiring outcome. 

The owner requirements also inform the architecture and maximise the relatively small site – cleverly turning its back to the busy street and opening out towards the ‘inner urban cloister’ composed of a series of broken up pavilions and courtyards. 

Considered use of materials and natural light are also masterfully crafted and come together as part of the overall design approach.


Runner-up: 

TIDA International New Home of the Year

Strang Design – Fort Lauderdale, Florida

Not only is this grand new residence built right amongst mature oaks, it also boasts several integral wellness and sustainability strategies.

Vertical fins to address shading and privacy concerns were incorporated within the rectilinear frame. 

A passive design approach helps reduce the home's energy footprint, while also incorporating engineered systems focused on wellness.

See more

Judges' comments:

The owner and architect for this contemporary residence deserve recognition for their deep commitment to hand-in-hand sustainable design and award worthy architecture. 

The fullness of the garden and how the home integrates itself around the trees is special.

Spaces are well thought out and this is a perfect example of what contemporary living could be in working with environmental factors.


Winner: 

TIDA International Renovation of the Year

CplusC Architectural Workshop – Sydney

An 1884 dual-frontage Victorian terrace house was the starting point for this dramatic transformation into a home with ample light filled space for family members to entertain, and to enjoy time together or apart.

Achieving this required innovative thinking, given that the light-industrial zoned site was narrow and unusually long, and had warehouse buildings on either side.

The home now opens from an unassuming exterior to reveal a fascinating internal focus that more than compensates for the lack of views.

See more

Judges' comments:

An intervention on an awkward site; the response is both clever and unconventional, as much as it is unexpected. 

The connectivity of the ground floor spaces is fun; facilitating a casual and fluid lifestyle. 

The aesthetic of raw, simple materials reflecting the clients interests in geology has been implemented in a sophisticated and charming way.


Runner-up: 

TIDA International Renovation of the Year

Landry Design Group – Malibu

The challenge of this project was to create a more open, airy, and functional plan for an existing structure on a constrained site, while providing a modern, dramatic design for this beachfront residence.

Site limitations included narrow setbacks, limited parking/turnaround space, and frontage on a very busy street. 

Inspired by the great arc forms of sculptor Richard Serra, sweeping stucco curves echo the rhythm of ocean waves and suggest the form of large sails. These are punctured by the crisp lines of cube forms, creating a sculptural composition. 

See more

Judges' comments:

This is a dramatic transformation of a home that had huge unrealised potential.

The total renovation converts a sprawling, boxy structure into a cohesive sculptural entity with sweeping sail-like elements.

From the inside, the revamp takes maximum advantage of the wide coastal views, while the interior design creates a relaxed beachfront vibe.


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

Alex Urena Design Studio – Wollongong, NSW

On a prime location, sitting on a headland overlooking the water, the brief for this project was to design a house where ocean views would feel as part of the house as every other room.

With views towards the escarpment on the street side, and the ocean towards the rear, a semi underground garage allowed the house to provide an elevated level for bedrooms and open plan living areas, both cantilevering towards the street and rear respectively – enhancing the 'suspended over the ocean’ feel of the house. 

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

AUN Design Studio – Bangkok

After decades of being apart, growing up, living, studying, and working abroad alone, the owner wanted to come back to a home that facilitates his elderly mother and himself – different ages living together in harmony. 

So this is a home designed to suit two people and coexists for their ages and needs.

While the location is closely surrounded by adjacent houses, the design intentionally reflects the memories they both had created over the years within the neighbourhood, with connections both inside and outside the house. 

See more

Judges' comments:

An interesting brief in a compact environment resulting in a distinct building, with a play on transparency as a theme throughout the building. 

The insertions of the courtyards into the tight floor provide great relief and have high impact; a commendable move on a tight site. 

The juxtaposition of the gritty, raw exterior concrete envelope and the precise, delicate interiors gives expressive materiality a clear logic.


From the deck, timber steps lead down a
From the deck, timber steps lead down a landscaped slope to an expanse of grass.

Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

David Reid Homes – Ōamaru, New Zealand

This bold v-shaped home has two pavilions – one public, clad in steel, and the other private, clad in plaster – offering soaring interiors and grandstand outlooks.

The three-bedroom, two-bathroom (plus powder room) home spreads out over a single level, with a mezzanine above the kitchen providing another lounge and an office. 

In the steel-clad pavilion, black steel framing, pitched panelled ceilings and polished concrete are offset by sage green walls while light floods in through sliders, skylights and floor-to-ceiling and clerestory windows. 

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

HYLA Architects – Singapore

Architecture is the space between you and the environment. It is an intermediary defining the relationship between spaces – particularly the external environment with the internal space. 

This semi-detached house illustrates this by creating intermediate spaces which are both outside and inside, blurring the distinction and moderating the climate.

See more

Judges' comments:

This is an inspiring creation of a unique natural environment within an urban home. Voids, planted inner courtyards and use of natural materials perfectly blur the boundary between inside and out. 

The spaces emulate the feel of living within a sculptural garden but is also functional-providing much needed shade, ventilation and cooling via water features for the family to comfortably occupy the house.


Finalist: 

TIDA International Renovation of the Year

Modo Architects – Nelson, New Zealand

After 12 years living in this house on a Marlborough vineyard, the owners called on the home’s original architect to provide extra living and entertaining spaces. plus a large covered outdoor living area.

While it made sense for the outdoor living area to be on the north side, facing Spring Creek, it had to be able to be sheltered from the prevailing winds.

The result is a multipurpose space, using full height sliding doors and a retractable roof, to operate both as an enclosed extension of the dining and living room, or a completely open deck.

See more

Judges' comments:

A series of pavilions, multipurpose areas and multiple outdoor rooms take full advantage of the expansive site and views in this house on a vineyard. 

The flexibility of spaces is also suited to living in a variable and extreme hot and cold climate zone. 

The architects have shown restraint and informed creativity in tacking the challenge of tying in the extension with the existing house as lightly as possible as per the client brief.


Finalist: 

TIDA International Renovation of the Year

Otoniel Solis – Beverly Hills

The project started as a very simple remodel/modernization of an Italian villa, but as the project progressed and the house got cleaner this enticed the client to increase the scope of work on every step.  

The client was very fond of symmetry, yet the existing conditions were not.  In order to accomplish it, all material connections were designed to be flush with each other and aligned in a virtual grid to accomplish a balanced composition. 

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

R Architecture – Melbourne

In response to the steep slope of the site, this house cascades down from street level, breaking up the ground floor spaces into three levels to create zones within the floor plan.

A simple and restrained palette of stone and dark stained timber batten cladding gives a sense of luxury to the front facade.

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

SSA architects – Koh Phangan, Thailand

Located on a secluded, tropical island, this property aims to be a modern wellness resort made with vernacular materials, using site conditions and existing topography to its advantage as an energy-efficient and sustainable building.

The main building comprises two stacked perpendicular blocks, with the cantilevered block supported by a signature "V" column. 

This volume composition ensures the shading of the pool from the sun and its protection from the rain. Similarly, all the private and communal spaces light up naturally and adequately while shaded. 

See more

Judges' comments:

Siting of the villa on the existing topography has been well thought out and along with the use of local materials, meets the brief for an energy-efficient and sustainable building. 

The stacked volumes, cantilevered blocks and exposed structural ‘V’ column boldly define the spaces while functioning to provide views, shade and protection from the elements. 

The architecture embodies the client’s brief for a place of ease and relaxation.


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

Stacey Farrell Architect – south coast, New Zealand

Located on New Zealand's rugged South Coast, the windswept site for this small holiday house faces North and gently descends to the dunes.

The low, grounded home is bedded into the landscape, hunkering down from the harsh coastal weather, while materials and colours are deliberately pared back so as not to compete with the natural environment.

The home's two black and brown forms collide, inspired by ocean waves journeying from the distant mountains across the bay and crashing into the shore.

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

Studio 4 Architects – Timaru, New Zealand

The understated material palette of plaster and locally sourced Timaru stone, continues from the exterior to the interior and forms an immediate connection with the landscape.

Inside, the double-height living area features a raking ceiling with high-level windows to capture both morning and evening sunlight, while overhangs help mitigate the full effect of the midday sun.

Polished concrete floors and white walls reference the exterior environment, while also providing a setting for the clients ever evolving art collection.

See more


Finalist: 

TIDA International New Home of the Year

Woods + Dangaran – Santa Monica

Designed for a professional couple with three young children, this new home balances a sophisticated, entertainment-oriented lifestyle with the needs of a growing, active family. 

Given the house’s site on a standard suburban plot, the floorplan was strategized to achieve these divergent interests within a constrained space, adding custom elements throughout and unlocking the potential of a truly modern home. 

See more

Judges' comments:

There is rigour in all aspects of the design – from the planning to the materiality. 

There is a tautness that pervades throughout the building – but somehow manages to also feel comfortable and like a home. 

The varied vistas on the many axes; through the entrance, the courtyard or into the garden make spaces feel far more generous than what their physical dimensions would suggest.



Story by: Trendsideas

05 Mar, 2023

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

23 Jun, 2024

23 Jun, 2024

23 Jun, 2024

We know the Specialists

Similar Stories