Image Collections / Commercial Design

The Aller Media Building

Want to know more?

Contact us

advertisment

Designed by PLH Arkitekter in 2009:

The multimedia building on Havneholmen is tailored from outside to in to fit the island location and its users - CAE and Aller Media. With its gently curved triangular form, the building delineates the point of ‘Havneholmen’ that projects out into Copenhagen harbor, and is surrounded by water on both sides.

CAE and Aller Media, which previously had their main address in Valby - another part of Copenhagen, chose to consolidate their many activities and publications in the new multimedia headquarters to create an efficient and diverse work environment. The building itself has created value for Aller Media's brand and marketing activities, and the atrium is often used for external functions and events.

The building has been meticulously designed from the overall architectural lines down to the detailed interior design and it was awarded by the Copenhagen Municipality in 2009. The award committee called the building a "gesamtkunstverk" (work of art).

A large atrium extends right through the center of the building like a ravine with soft edges. It pulls daylight so far into the building that on bright days there is no need for artificial lighting during daytime. The floor slabs withdraw further and further back as you move up the building, creating a bright, terraced room that opens towards the harbor and the heavens.

The colors and materials are inspired by the Nordic land­scape; the fells, the forest, the sea, the moor in the changing of seasons. Materials and surfaces are restrained in sober colours that submit to the predominant visual lines and establish a calm framework for daily life in the editorial groups. The tones alternate between the cool, the mild and warm. The undulating balustrades towards the atrium are lined with oak slats in a warm glow, highlighted by soft, diffuse lighting. The stairs and walkways across the atrium have a cool and airy expression of green and white hues in the glass surfaces.

Aller headquarters is designed for Aller Media's users from an activity-based and relatively open interior design concept that corresponds to the organizations working methods. At the same time, the building’s interior is so flexible that the layout can change in response to Aller’s dynamic development - both as an organization and media producer. The comprehensive, interactive user process which PLH conducted as part of workplace design program has provided the foundation for the building’s differentiated interior design, with varied types of workspace that meet the needs of individual editorial groups.

Share your comments about this Collection0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.