Want to know more?

Contact us

This woodland home by (fer) studio, is designed to blend into the shadows of the La Canada foothills

advertisment

Barely perceptible from the street above, the Kim Residence, by form environment research (fer) studio(fer) studio, is designed to blend into the shadows of the La Canada foothills. Set on a slope below the road and shrouded in native oaks and redwoods, the house appears to float under the folding planes of its dark roof, which glows from beneath, through lit clerestories and concealed windows. This gray standing seam metal roof, a defining feature of this enigmatic home, provides textural contrast to the black stained cedar exterior siding and the softness of the surrounding landscape.

The spine of the home is organized along a primary north-south axis with the common areas of the home are arranged along this. Through the foyer, around the textured Lada stone wall, the first gathering space is the formal dining area. It’s defined by a dramatic downward fold in the ceiling that is continued through the adjoining window that overlooks the front arrival area and wooded property. Billowy pendant lights emphasize the acute angularity of the space and the austerity of the natural color palette, materials and furnishings, designed to show off the views outside.

Opposite the dining area and partitioned by a steel indoor planter, the sunken living area spreads out.

Custom furniture, designed by (fer) studio, in marble, wood and steel, subtly integrates with the structural materials of the home. The origami folds in the ceiling, enhanced by recessed linear lighting, create lofty common areas and intimate tucked-away spaces within the context of the larger family room. A tiled gas fireplace integrates a steel bench that wraps around the room and ends underneath the picture window that frames the property’s defining oak tree, at the north end of the primary axis.

Bi-fold glass doors open up to an expansive cedar patio enclosed in sequoias and overlooking the sunken rear garden and pool. A central unit that houses the living room television on one side and kitchen cabinetry on the other, implies a separation between the living room and eat-in kitchen.

By comparison, the Bulthaup kitchen is one of the more enclosed areas of the residence though, like the rest of the interiors, it is strictly edited to wood, stone and steel. All appliances and accessories are concealed within the natural walnut veneer cabinetry to create a seamless contemporary space. A stainless steel wall unit and matching center island countertop gleam underneath an overhead skylight, from which globed copper colored pendant lamps descend and reflect natural light. Attached to the kitchen, a more casual eating area is encased in glass walls and doors, lending a sense of dining al fresco.

The private areas of the home are organized along the secondary east-west axis, increasing in intimacy to the east wing. The office, guest room, powder room and laundry, which connect to the garage, are grouped on the west end.

The more private east wing includes a bedroom, bathroom and the master ensuite. The master bedroom is anchored by a large dual-sided gas fireplace mounted into a striated marble wall shared by the master bathroom. An oversized stone tub sits on the opposite side of the fireplace under a wrap-around window with views of the woods outside.

In the rear garden, [place]-pakshong landscape and architecture collaborative designed the landscape to follow the organic contours of the descending hillside, in contrast to the rectilinear design of the home.

A common charcoal color palette and shade-loving woodland plant palette unify the house to its surrounding natural context. A simple flagstone path descends from the cedar deck behind the home, first to the hot tub, and finally down to the navy pool and adjoining stone patio, lit by three linear pendant lights that appear to float in the evening.

Share your comments about this Collection 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.