Articles / New home

Modern and edgy

Want to know more?

Contact us

Open-plan interior spaces and great indoor-outdoor living areas feature in the bold design of this contemporary urban home

Marlowe, near Facebook’s Playa Vista campus, is a complex of 30 contemporary homes designed by Robert Hidey Architects to appeal to successful urban professionals in the high-tech and entertainment industries Discover this article's resources

advertisment

Marlowe, Play Vista

By Robert Hidey Architects

Photography by Eric Figge

Marlowe, near Facebook’s Playa Vista campus, is a complex of 30 contemporary homes designed by Robert Hidey Architects (RHA) to appeal to successful urban professionals in the high-tech and entertainment industries of West Los Angeles who are attracted to modern, edgy architecture.

The clean, bold architecture of these modern, three-storey detached homes, ranging in size from 3147 sf to 3433 sf, presents a strong character appropriate both to the dynamic mixed-use urban environment and to the target market, many of whom work within walking distance of Silicon Beach, as this area is called.

advertisment

To maximize indoor-outdoor living areas despite the restrictiveness of the small lots, the architect employed a zero-lot line configuration, developing usable side yards and including ample sky decks for entertaining.

With many narrow lots fronting directly onto a busy city street with minimal setbacks, the deliberate bend in the plan form results in a more interesting frontal perspective. Flat roofs, expansive glass (including pocket sliding glass doors), louvered shading devices and flexible interior and exterior spaces add to the appeal of these modern homes.

Substantial glazing on all sides of the buildings, made possible because of the angled floor plan, results in a light-filled, breezy contemporary residence.

The generous footprint allows for comfortable great room living on the first floor with seamless access to a usable patio for relaxing, barbecuing and entertaining. Devoid of interior walls, public spaces on this level effectively flow together, bathed in natural light from broad glass sliding doors and commercial-grade windows.

On the second floor, the master suite takes full advantage of the abundant light at the front of the house, plus dramatic city views from the second-floor balconies.

Finally, on the third floor, a large bonus room with loft-style appeal opens via pocket sliding glass doors to a large covered terrace for entertaining.

Credit List

ArchitectRobert Hidey Architects
DeveloperBrookfield Residential

Share your comments about this Article0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.