Articles / Retail design

Melbourne's new Gravity Cryotherapy Centre

Want to know more?

Contact us

When designing Melbourne’s very first whole-body cryogenic therapy centre, Rara Architecture needed to figure out what such a space should look like

This area looks suitable space-age

advertisment

Architecture: Rara Architecture
Photography: Griffin Simm

About the project

What were some key challenges?

Having 3 significant structural columns in the middle of the space! Coming up with a practical floor plan with good spatial flow was a challenge and took several iterations in the process, but in the end we decided to highlight the columns, leave them bare and to use them as directional elements, turning points that would guide the users through the space. They also became elements to which signage was applied helping direct people through their Cryotherapy experience.

Who are the clients and what's interesting about them?

advertisment


This is our third time working with this client and it's been a pleasure every time. The Gravity team of 4 is a passionate and pro-active collective which has made every project run quickly and smoothly. We are impressed by what they have achieved in such a short amount of time and excited to see what more they will provide for Melbourne in the future to come.

How is the project unique?

This centre is Melbourne’s very first whole-body cryogenic therapy centre, so we had to think outside of the box in terms of the kind of unique experience people were to have in this space. The clients had a clear idea of what they wanted, something crisp with a touch a mystery and in keeping with the cold blue of their branding.

The space had to express the coldness that Cryotherapy provides without feeling too unwelcoming and physically cold. Elements such as the blue warming up zone glow and the bright green moss wall were added for a touch of green and balancing softness. The spatial flow has been designed around the existing structural columns and is therefore very organic and curved which had us bring in some angles into the layout which helped with creating smaller intimate spaces required for a space where people wear very little clothing.

The Entering Zone had to be the main feature of the space, tucked away enough for privacy but also allowing for the cold mist to bleed out into the corridor, giving of hint of the experience. The colour black was chosen to contrast and highlight the white mist created by the chamber upon opening and closing of the door and is also contrasted by the striking lighting strips on the walls and ceiling which help to create an enclosed boundary around the chamber entrance.

Share your comments about this Article 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.