Articles / Renovation

Heritage home extended and transformed

Want to know more?

Contact us

Winwood Mckenzie Architecture managed to give this heritage home a new lease on life through expanded and improved living areas

A sun seat runs along this window

advertisment

Architect: Winwood Mckenzie Architecture
Photographer: Emily Bartlett
About the project: It's rarely easy to renovate a heritage home. These houses often have so much character that any addition or revision can be seen as needless. However, when architects do manage to pull off a revision, the result is even more arresting.

Extending the existing Victorian house on a corner site the project reinterprets the bay windows and scale and arrangement of internal spaces to create a new contemporary kitchen and living spaces at the rear of the existing house.

The dark stained curvilinear timber wall continues the line of the facade and creates a shadow of the original house that sits discreetly in the garden. A large curved glass window and bench seat in the kitchen and two large sliding windows create contemporary bay window arrangements where the residents can sit in the sun and view the garden.

The positioning of windows allows sun to enter from morning to late afternoon into all living spaces. Filtered through trees and entering from different windows into the same space creates continually changing light conditions marking the passage of time throughout the day and tracing the functional arrangement of spaces.

advertisment


Respecting the heritage character of the area the extension is seen from the street as a band of dark timber allowing the existing house and landscaping to define the primary character of the house. Thickened walls gives the addition a sense of mass, creates deep reveals in the openings and conceals a storeroom and houses the fireplace.

A new slate roof and wide oak floorboards throughout the entire house ties together the old and the new and connects the once separate flat and garage to the rear of the property consolidating various additions to the house into one highly functional dwelling.

The open plan living and new kitchen reorient the living spaces and replaces a series of separate rooms to allow light, air and a strengthened connection with the garden. Quality materials and highly considered detailing continue the appreciation of craft and materiality visible in the existing house.

Share your comments about this Article 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.